Daan Roosegaarde, de man die ons aan schone lucht helpt
Daan Roosegaarde Foto: ANP

De Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde heeft van de strijd tegen smog zijn handelsmerk gemaakt. Na de Smog Free Tower kwam hij onlangs ook op de proppen met de Smog Free Bicycle.

Twee jaar geleden onthulde Roosegaarde in Rotterdam de Smog Free Tower, een zeven meter hoge toren die vervuilde lucht weer proper maakt. De toren zuigt vervuilde lucht op via zijn top om vervolgens gezuiverde lucht af te stoten langs de ventilatoren aan zijn zijkant.

Het project van Roosegaarde zuivert meer dan 30.000 kubieke meter lucht per uur en draait op 1.400 watt aan energie - groene energie, welteverstaan.

Op zijn website beschrijft Roosegaarde zelf hoe zijn Smog Free Tower precies werkt. ‘Door de toren van een kleine positieve elektrische lading te voorzien, geeft een elektrode positieve ionen af in de lucht. Die hechten zich vast aan fijne stofdeeltjes, waarop een negatief geladen oppervlak de positieve ionen opnieuw aantrekt, en met hen de stofdeeltjes. Het fijn stof, dat normaal gezien onze gezondheid zou schaden, wordt opgeslagen in de toren in kleine zwarte kubusjes. Die kubusjes zijn te koop in de vorm van een ring of manchetknopen.’

Daan Roosegaarde, de man die ons aan schone lucht helpt
Foto: BELGAIMAGE

De voorbije jaren verfijnde Roosegaarde zijn concept nog een beetje. Enkele weken geleden stelde hij zijn Smog Free Bicycle voor in Bejing. Net als de toren neemt de fiets vervuilde lucht op, zuivert deze en laat vervolgens schone lucht vrijkomen rond de fietser. De schone lucht die ontstaat tijdens het fietsen zal een positief effect hebben op de luchtkwaliteit in steden. Daarnaast is het een gezonde en energievriendelijke oplossing, waarmee zowel de verkeersopstoppingen als de luchtvervuiling in steden worden aangepakt.

Dat Roosegaarde voor Beijing koos is geen toeval. De stad was ooit wel een fietsstad, maar is die status kwijtgeraakt. Met de Smog Free Bicycle hoopt Roosegaarde dat de stad zijn status van weleer kan terugvinden.

De bedoeling is dat er in de komende jaren nog meer ‘Smog Free’-concepten komen. Schone lucht is immers een kostbaar goed. Volgens een recente studie in Nature sterven elk jaar meer dan drie miljoen mensen een vroegtijdige dood door luchtvervuiling. Als er niets wordt gedaan, zou dat aantal tegen 2050 verdubbelen.

Roosegarde houdt zich verder ook bezig met de onveiligheid van onze snelwegen. Zijn project ‘Smart Highway’ bestaat uit enkele kleine aanpassingen die ons rijgedrag een flink stuk zouden moeten verbeteren: wegmarkeringen met lichtgevende verf voor een betere zichtbaarheid ’s nachts bijvoorbeeld of straatverlichting die enkel gaat branden bij beweging.