Elon Musk, de man die ons naar Mars brengt
Foto: AFP

Niets is onmogelijk, als je Elon Musk hoort praten. Geen wonder dat hij is uitgegroeid tot het ultieme rolmodel voor ondernemers, technologen en dromende jongetjes.

De in Zuid-Afrika geboren Elon Musk (44) legde de basis van zijn fortuin vijftien jaar geleden met het internetbedrijf Paypal. Maar vooral de voorbije vier-vijf jaar rees zijn ster: succesvol bouwer van elektrische auto’s en ruimteraketten, inspirator van het Hyperloop-transportsysteem, invloedrijk denker over artificiële intelligentie en ecologie.

De status die Musk inmiddels heeft verworven in de collectieve verbeelding, valt nog maar met die van één man te vergelijken: Steve Jobs. Beide mannen waren tegelijk de baas van niet één maar twee topbedrijven: Apple en Pixar voor Jobs, Tesla en SpaceX voor Musk (die ook nog voorzitter van zonne-energiebedrijf Solar City is). En terwijl Jobs er prat op mocht gaan dat hij de meest winstgevende onderneming in de geschiedenis uitbouwde, kan Musk pareren dat hij de inspiratie is voor een filmsuperheld, namelijk Iron Man.

Elon Musk heeft een mening over alles en verkondigt die zo vaak hij kan en met grote stelligheid. Bescheidenheid kan men Musk ook niet verwijten. Zo wil hij op termijn groter worden dan de duurste onderneming ooit: Apple. Al zal er vooraleer het zover is wel nog heel wat water naar de zee stromen. Apple behaalde het laatste kwartaal 52,9 miljard omzet en ruim 11 miljard winst., terwijl Tesla het moest doen met een verlies van bijna 400 miljoen dollar.

Het jongensachtige enthousiasme waarmee Musk al zijn plannen uit de doeken doet. Bovendien lanceert hij telkens weer ideeën die tot de verbeelding spreken. Een van zijn meest recente ideeën is het plan om een stad te stichten op Mars.

Op Mars ziet hij geweldige economische mogelijkheden voor ondernemers, en SpaceX zal daarvoor de transportdiensten leveren. ‘Als alles volgens plan loopt, zullen we mensen kunnen lanceren in 2024 die aankomen in 2025’, aldus Musk enkele maanden geleden. ‘Ik wil graag sterven op Mars, maar niet bij de landing’, zei hij in 2013 al.

Musk richtte ook OpenAI op, een non-profitorganisatie die wil zorgen dat artificiële intelligentie algemeen beschikbaar is voor iedereen en de hele mensheid ten goede komt. De beste manier is volgens hem dat iedereen over zijn eigen AI beschikt. Liefst – en dit is even slikken – rechtstreeks aangesloten op je hersenen. Het goede nieuws: je zou er niet voor geopereerd moeten worden, zegt Musk: de interface zou via de bloedbaan ter plaatse kunnen komen.

Ondertussen blijft het natuurlijk wachten op de doorbraak van de zelfrijdende auto’s. Musk is er stellig van overtuigd dat de auto binnen twee jaar een betere chauffeur is dan de mens. Al moeten we die timing, zoals wel vaker bij Musk, wellicht met een korreltje zout nemen.

Feit is dat Musk 12 miljard dollar op de bank staan heeft om zijn denkbeelden waar te maken en in het verleden al heel wat zijn ambitieuze ideeën (gedeeltelijk) heeft gerealiseerd. Tot binnen enkele jaren op Mars?

ONLINE ZOMERREEKS

ZOMER VAN DE TOEKOMST

Wie of wat bepaalt hoe uw zomer eruit komt te zien in de toekomst? De Standaard blikt vooruit.