Ivanka Trump, de eerste vrouwelijke president?
Foto: AP

Wordt Ivanka Trump de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten? Het antwoord kennen we ten vroegste in november 2020, maar het is allesbehalve een onrealistisch scenario. Ook na deze zomer zal ze niet van uw scherm weg te branden zijn.

Ivanka Trump (34) had alles in huis om een kloon van Paris Hilton te worden: het valse blond, het fortuin, de merknaam, ja, zelfs het geboortejaar. Ook Ivanka verdiende een tijd lang geld met haar uiterlijk, maar dat noemde ze vrij snel ‘een aberratie’ en niet meer dan een manier om zelf wat centen te verdienen.

Ivanka studeerde aan elitescholen, van Georgetown University tot de businessschool van de University of Pennsylvania, de alma mater van haar vader en grote namen als Elon Musk en Warren Buffett.

Ivanka stapte mee in het familiebedrijf – op haar vader na was niemand machtiger dan zij in Trump Tower op Fifth Avenue – en creëerde nieuwe vertakkingen binnen het imperium. In bekende Amerikaanse winkels zoals Macy’s en Bloomingdale’s liggen schoenen, jurken en handtassen met haar naam in de rekken.

Ivanka is de lieveling van Donald Trump. Daddy’s girl. Ze zou het enige kind zijn van wie hij telefoontjes tijdens vergaderingen nooit heeft geweigerd. Ze wordt zijn betere, beleefdere en bedachtzame helft genoemd. Zijn geheime wapen ook.

En het is niet onwaarschijnlijk dat ze zelf ooit een gooi doet naar het Amerikaanse presidentschap. Dat Ivanka nu al actief is in het Witte Huis als assisent van haar vader is in dat opzicht alvast veelzeggend. Ivanka nam overigens haar intrek in het bureau in het Witte Huis dat traditioneel is voorbestemd voor de First Lady.

Vanaf dag 1 van het presidentschap van Donald Trump was Ivanka prominent aanwezig bij beleidsvergaderingen en ontmoetingen met staatshoofden. Bij het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in maart zat ze zelfs naast Merkel tijdens een bijeenkomst van bedrijfsleiders op het Witte Huis.

Ivanka is sowieso een sleutelfiguur in het team van Trump. De dochter van de Amerikaanse president liet eerder al verstaan dat zij tegen haar vader durft ingaan en dat zij de enige is naar wie haar vader luistert.

Ivanka heeft op dit moment misschien niet de politieke ervaring om president te worden, maar ze heeft nog enkele jaren om die ervaring op te doen. De ruime bevoegdheden die ze van haar vader toebedeeld kreeg, moeten haar in elk geval de nodige bagage geven.

Bovendien bestaat de kans dat Ivanka eerst nog de kans krijgt haar vader tijdens een tweede ambtstermijn te ondersteunen om nadien, in 2024, zelf een gooi te doen naar het Witte Huis.

Mogelijk struikelblok voor de ambities van Ivanka is het onderzoek naar de contacten van haar man Jared Kushner met Rusland. Kushner heeft in december ontmoetingen gehad met de Russische ambassadeur en een Russische bankier. De FBI wil weten hoelang die gesprekken hebben geduurd en wat er werd gezegd.

ONLINE ZOMERREEKS

ZOMER VAN DE TOEKOMST

Wie of wat bepaalt hoe uw zomer eruit komt te zien in de toekomst? De Standaard blikt vooruit.