Herinnert u zich de hoogdagen van de balkanbeat nog? Wij helaas wel, en het is naar die periode dat Crystal Fighters ons terugkatapulteerde. We belandden in die tijd ooit per ongeluk op een feestje waar liefhebbers van het genre zich vreugdevol lieten gaan op de dansvloer. Die lieden waren gehuld in batikprints en Teva-sandalen, een outfit die dicht aanleunt bij de hippieklederdracht waarin de leden van Crystal Fighters zich vandaag hadden getooid.

Oké, we hebben misschien een beetje overdreven in bovenstaande paragraaf. Zó erg was het nu ook weer niet om destijds naar die etnische beats en grooves te luisteren. In wezen doet Crystal Fighters iets vergelijkbaars: het koppelt hedendaagse housebeats (van het soort dat uitgevonden werd op Ibiza) aan wereldmuziek - met name aan Baskische folk. Dat die combinatie goed werkt, bewezen de hits waarmee Crystal Fighters vandaag de collectieve vreugde aanwakkerde: ‘You & I’ en ‘Plage’ zorgden voor een overtuigende eensgezindheid in de Klub C. Was de vloer in de tent niet zo stevig geweest, de menigte had hem gegarandeerd aan diggelen gesprongen.

Tikje jammer wel, dat we daarmee de hoogtepunten al besproken hebben. De rest van dit concert was een aangename tocht door het olijke universum van Crystal Fighters, maar dan wel een tocht die hier en daar ontsierd werd door een slordige geluidsmix. De stemmen kwamen niet altijd goed naar voren, en of er al dan niet strak gespeeld werd op de snaarinstrumenten kunnen we niet met zekerheid zeggen. Klonken dan weer wél helder als een knapenkoor: de djembés en god weet welke andere percussie-instrumenten ze nog meer bespeelden, alsook de ukelele van frontman Sebastian Pringle. Altijd goed voor een portie joligheid, zo’n ukelele.

Gaan we ons deze passage van Crystal Fighters op Werchter nog lang heugen? Neen. Maar we hebben ons een uur lang geamuseerd met deze moderne hippies. En op het einde was er een grote strandbal.