Klein Kasteeltje in Brussel wordt verkocht
Foto: Photo News

De manier waarop asielzoekers zich moeten registreren, wordt grondig gereorganiseerd. Een nieuw aanmeldcentrum buiten Brussel wordt de draaischijf van het nieuwe model. Het Klein Kasteeltje wordt verkocht, zo schrijven De Tijd en la Dernière Heure zaterdag.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil asielzoekers na hun aanmelding in het centrum van Neder-over-Heembeek houden, waarna hun medische check-up gebeurt en de politie- en veiligheidsdiensten een veiligheidsscreening doen. Er wordt ook gekeken of ze zich niet eerst aangemeld hadden in een andere Europese lidstaat, wat België het recht geeft ze direct naar dat land terug te sturen.

Vanuit het opvangcentrum kunnen asielzoekers zich op afspraak inschrijven in het Pacheco-gebouw aan de Botanique, het toekomstige hoofdkwartier van de Dienst Vreemdelingenzaken. Die oefening moet in dertig dagen gebeuren, waarna mensen kunnen doorstromen naar één ander opvanginitiatief. Extra kwetsbare, zieke en niet-begeleide minderjarige asielzoekers krijgen voorrang en worden meteen ingeschreven en doorverwezen naar een plek in een geschikte opvang.

Het Klein Kasteeltje in het centrum van Brussel, dat plaats biedt aan zevenhonderd vluchtelingen, moet dicht. De oude kazerne - het grootste maar tegelijk ook het oudste opvangcentrum van het land - is verloederd en er zijn dringend renovatiewerken nodig.

Oud-burgemeester Yvan Mayeur had in 2014 al de intentie uitgesproken om het centrum te sluiten, met bedoeling de buurt te doen herleven. Veel asielzoekers hangen overdag immers in de buurt rond, in de hoop dat ronselaars hen oppikken voor zwart werk, en zorgen zo voor overlast.