‘Er was geen onenigheid met de paus’

De Duitse kardinaal Gerhard Müller is 'verrast' dat hij niet langer aan het hoofd van de Congregatie van de Geloofsleer mag blijven staan. 'Er was geen onenigheid tussen mij en paus Franciscus', zo heeft hij zaterdag laten verstaan in een reactie aan de Allgemeinen Zeitung.

Volgens de 69-jarige Müller heeft de paus beslist om voortaan enkel nog ambtstermijnen van vijf jaar toe te staan. 'Ik ben de eerste persoon waarbij dat is toegepast', zo klinkt het. Franciscus heeft de Duitse kardinaal daar vrijdag persoonlijk van op de hoogte gebracht.

De Duitser kwam op 2 juli 2012 aan het hoofd van de Congregatie, die de doctrine van de kerk uittekent. Zondag zit zijn ambtstermijn er officieel op. De Duitser zal worden opgevolgd door de 73-jarige Spaanse aartsbisschop Luis Francisco Ladaria Ferrer, die tot nu toe secretaris was van de Congregatie.

Hoewel hij ontkent dat er onenigheid bestond, zat er volgens verschillende media al enige tijd een haar in de boter tussen de paus en de erg conservatieve Müller. Zo was de Duitser een van de voornaamste tegenstanders van Franciscus’ pauselijke brief ‘Amoris Laetitia’, de pauselijke brief over de liefde. Daarin suggereerde hij onder meer dat hertrouwde gescheiden gelovigen niet automatisch uitgesloten moeten worden van de communie.

Müller zal wel actief blijven in Rome. 'Ik blijf kardinaal en ga wetenschappelijk werk verrichten. Ik heb genoeg te doen', zo klinkt het.