Europa brengt eerbetoon aan ‘echte Europeaan’ Helmut Kohl
Foto: AP

Een twintigtal staatshoofden en regeringsleiders wonen zaterdagvoormiddag, in het Europees Parlement in Straatsburg, het Europees eerbetoon bij voor de vroegere Duitse bondskanselier Helmut Kohl. Over de kist van Kohl was de EU-vlag gedrapeerd.

'Helmut Kohl was een echte Europeaan en een vriend', zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, de enige van de huidige Europese leiders die nog met Kohl heeft samengewerkt, voor de plechtigheid. 'Europa is hem veel verschuldigd. Ik neem het woord als vriend, en niet als politicus.'

Het lichaam van Kohl werd zaterdagochtend vroeg overgebracht van zijn geboorteplaats Ludwigshafen naar Straatsburg voor het eerste eerbetoon van deze soort dat de EU ooit organiseerde.

De dienst wordt bijgewoond door de Duitse bondskanselier Angela Merkel, voorzitter van het Europees parlement Antonio Tajani, Europees president Donald Tusk en Juncker. Zij zullen allen een toespraak houden, net als de Franse president Emmanuel Macron, de vroegere Amerikaanse president Bill Clinton en de Russische premier Dmitri Medvedev. Ook Charles Michel is in Straatsburg voor het eerbetoon.

Velen van Kohls generatiegenoten, zoals Jacques Delors, Valéry Giscard d’Estaing, Jacques Chirac en Michael Gorbatsjov, konden vanwege hun gezondheidstoestand de verplaatsing niet meer maken.

In de namiddag volgt nog een kleinere herdenking in Ludwigshafen. Daarna wordt de kist via de Rijn overgebracht naar het stadje Speyer, waar hij begraven zal worden tijdens een privé-ceremonie voor familie en vrienden. Op 12 uur tijd zal de kist zo 250 kilometer afgelegd hebben.

De voorbereidingen voor de begrafenis verliepen moeizaam: Kohls weduwe weigerde een staatsbegrafenis in Duitsland. Daarnaast wilde ze ook de Hongaarse premier Viktor Orban een toespraak laten houden in het Europees Parlement.

Kohl, die 16 jaar lang bondskanselier was, overleed op 16 juni op 87-jarige leeftijd.