Wie een bedrijfswagen wil inruilen voor een cash-bedrag, moet dat straks kunnen. Maar dan wel als de werkgever daarmee instemt.
De federale topministers hebben een akkoord gesloten over het mobiliteitsbudget volgens het principe cash for cars. Werknemers die nu over een bedrijfswagen beschikken, kunnen die vervangen door een extra cash bedrag bovenop hun loon. Maar dan wel alleen als hun werkgever daarmee instemt. Het akkoord gaat uit van een principiële vrijheid: er is geen verplichting voor de werkgever om het in te voeren, en geen verplichting voor de werknemer met een bedrijfswagen om erop in te gaan.
Het initiatief voor het doorvoeren van het systeem van mobiliteitsbudget berust bij de werkgever. De werknemer kan dan een aanvraag indienen. Er wordt nog gewerkt aan een reeks voorwaarden en criteria die misbruik - lees een mobiliteitsbudget dat in de plaats van gewoon loon komt - moet vermijden.
Budgetneutraal
Het geldbedrag dat zo vrijkomt, krijgt hetzelfde sociale en fiscale statuut als een bedrijfswagen. Wie ook een tankkaart heeft, mag zijn mobiliteitsbudget met twintig procent verhogen. De wetten over de onderwerping aan sociale zekerheid en het wetboek van de inkomstenbelastingen moet daarvoor aangepast worden. De regeling moet voor iedereen budgetneutraal zijn: voor de werknemer en werkgever, maar ook voor de overheid.
Wie zijn bedrijfswagen laat omzetten in cash, mag die uiteraard niet laten vervangen door een andere bedrijfswagen.
Van Overtveldt positief
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) verdedigt de beslissing. 'De fiscale voordelen voor bedrijfswagens zijn historisch gegroeid als gevolg van te hoge lasten op arbeid. Deze regering verlaagt die lasten op arbeid, niet in het minst door de tax shift. Met de invoering van het mobiliteitsbudget geven we werknemers en werkgevers nu ook meer keuze tussen de verschillende vormen van vervoer', zegt hij.
'Het mobiliteitsbudget is een eerste belangrijke stimulans naar meer keuzevrijheid en naar een fiscaliteit die meer rekening houdt met de gevolgen voor de mobiliteit en het milieu.'
Sociale partners
De sociale partners, die tot nu toe zeer koele minnaars waren van het principe cash for cars, wordt gevraagd om binnen het half jaar een indexatiemechanisme uit te werken. Als ze daar niet in slagen, zal de regering het zelf doen.
Het akkoord komt over enkele weken op de ministerraad. Het zal na één jaar worden geëvalueerd.
Juridische bezwaren?
De Raad van State heeft zich in een vergelijkbaar dossier, de vervanging van de ecocheques door nettoloon, al zeer kritisch uitgelaten. Het gelijkheidsbeginsel zou geschonden worden omdat twee soorten loon zouden ontstaan. De nieuwe regeling zou dus op juridische bezwaren kunnen stoten.