Mayeur stapt zelf op bij PS
Foto: Bart Dewaele

In een brief kondigt Yvan Mayeur zijn vertrek uit de PS aan. Een ethische commissie van de partij zou zich daar binnenkort over uitspreken, maar de ex-burgemeester houdt nu de eer aan zichzelf en stapt zelf op. Over de politieke toekomst van Mayeur blijven nog heel wat onbeantwoorde vragen over.

'Ik heb wellicht fouten gemaakt. Ik betreur dat ten zeerste.' Voor het eerst klinkt er bij Yvan Mayeur een schuldbetuiging sinds het Samusocialschandaal aan het licht kwam. In een brief aan Jacqueline De Baets, voorzitster van de ethische commissie van de PS die zich buigt over het lot van Mayeur en Pascale Peraïta binnen de partij, kondigt de ex-burgemeester zelf zijn vertrek uit de PS aan.

Verwacht werd dat de commissie Mayeur en Peraïta uit de partij zou zetten, omdat de twee bij de Brusselse vzw voor daklozenopvang Samusocial jarenlang zitpenningen inden voor vergaderingen waar geen verslagen of aanwezigheidslijsten van bestaan. Mayeur mocht zich op maandag nog verdedigen voor de ethische commissie, maar stapt nu toch zelf op uit de partij. Diezelfde dag werd hij ook verwacht op de Brusselse gemeenteraad, maar was nergens te bespeuren.

Wat doet Peraïta?

Eerst werd nog verwacht dat de commissie vandaag al een beslissing zou nemen over het lot van Peraïta en Mayeur, maar dat bleek voorbarig. Nu die laatste de eer aan zichzelf houdt, is het nog afwachten of ook Peraïta ervoor kiest om uit de partij te stappen. Doet ze dat niet, kan de ethische commissie haar daartoe dwingen.

Nog veel onbeantwoorde vragen

Zelfs nu Mayeur uit de PS stapt, zijn er nog heel wat onbeantwoorde vragen over zijn politieke toekomst. Zo nam de ex-burgemeester officieel nog geen ontslag als gemeenteraadslid. In principe kan hij daar als onafhankelijke blijven zetelen tot de volgende verkiezingen in 2018. Of Mayeur dat effectief van plan is, laat hij nog in het ongewisse. 'Ik blijf socialistisch militant, zonder partij', staat te lezen in zijn brief.

Het is ook onduidelijk of Mayeur als onafhankelijk gemeenteraadslid zijn functie bij de intercommunale Vivaqua zou kunnen behouden. Net als de vraag of Mayeur zijn inkomsten uit Samusocial zal terugstorten onbeantwoord blijft. Daarover rept hij in zijn ontslagbrief met geen woord. Sinds 2008 streek Mayeur voor 112.980 euro bruto aan zitpenningen bij Samusocial op .