Iedereen VIP op Rock Werchter

Het festivalterrein van Werchter heeft er dit jaar twee superdeluxe chillzones bij: The Slope en Apero. Goed voor een aangenaam kietelend kunstgrasveld, met het soort uitzicht dat normaal enkel voor VIP’s is weggelegd én een exquise keuken.

Wanneer je vakantiebudget dit jaar integraal naar de festivals gaat, biedt Herman Schueremans alvast een opperst vakantiegevoel in de plaats.

De bezoekers van TW Classic kregen al een voorproefje. ‘Maar met dit weer is het wel aangenamer toeven op de grasmatten’, vindt Jeroen uit Limburg. ‘Ik heb hier vorige week tijdens de hittegolf net niet mijn billen verbrand.’ Op de officiële eerste dag van Rock Werchter is het al zoeken naar een vrij plekje op The Slope. Je zou denken dat iedereen nog fris en monter is, maar ik struikel -mezelf excuserend- over de kriskras verspreide slapende lichamen. Niets nieuws op een festivalweide, met het verschil dat niemand hier op doortocht is naar een ander podium. Het is er écht een oase van rust. Wanneer start de eerste yogales?

Je vindt The Slope, een hellende constructie van 55 meter lang, 31 meter breed en bedekt met 1.500 vierkante meter kunstgras op de chillweide. Het is een concept van Onkruid, de Leuvense organisatie achter HORST Festival. Onopvallend van veraf, maar wie dichterbij komt ziet een hellend vlak verrijzen, waar zelfs diehard frontstagefans zich even moeten neervleien. ‘Ik schuim 10 festivals af in 91 dagen’, roept een Amerikaan met hippie-uiterlijk me toe. Dit is zijn derde festival en hij staat te stralen op The Slope alsof hij net de top van Kilimanjaro bereikte. ‘Flower power and peace & love to the people.’

‘Een goede mix tussen relaxen en feesten is nodig voor ons, dus wij vinden deze chillzone echt een meerwaarde.’ Nico en Stephanie hebben er net een nachtshift opzitten en slapen hier wat bij in de hangmatten -die voor de gelegenheid ook bekleed werden met kunstgras- alvorens ze het publiek induiken.

Iedereen VIP op Rock Werchter

Voor Brian en Sharon uit Ierland is uitrusten op The Slope een verderzetting van een luxe festivalverblijf tijdens hun eerste keer Rock Werchter. Sharon blinkt van blijdschap. ‘Wij logeren in The Hive Resort, waar je tent klaarstaat als je toekomt, met een dubbele luchtmatras erin. De organisatie is hier top. Er is een restaurant en deftige badkamers, waar ik mijn gezicht en been vanmorgen kon beschilderen met bloemen en ‘shiny stuff’. In Ierland is dat echt een traditie op festivals.’.

‘Ojo, dikke view.’ Bram, Rik en Erik uit Woerden in Nederland staan te genieten van Savages vanop het terras van The Slope. ‘We voelen ons als een VIP. Je hebt hier een perfect uitzicht op de schermen van Main Stage, Klub C én The Barn. Alleen een cocktail ontbreekt hierboven nog.’

Laat dat nu net de sterkte zijn van Apero, genesteld in een uithoek van het festivalterrein, rechts van The Barn, maar niet minder populair dan The Slope. Het warme houten terras staat vol genieters van het goede leven. In elke uithoek vind je een bar met een ander thema en dito drankjes en hapjes. Het publiek is wel duidelijk enkele jaren ouder en welgestelder. Er wordt niet meer op een kilootje meer of minder gekeken. Al tekenen evengoed een groep jonge gasten met windmolenpetjes present. Speciaalbieren, wijnen en cocktails in een glas zijn dan ook een zeldzame luxe op festivals. ‘De prijzen liggen hier hoger dan op de weide. We kunnen dit eigenlijk niet betalen, maar ik zit toch al aan mijn vierde Karmeliet. Noem het een pre-pensioen.’

Jenny en Ivan hebben net een mix van tapa’s achter de kiezen van ‘The Butcher’, die met hun toog vol heerlijkheden -met tapenades, ansjovis, gevulde pepers en verschillende soorten kazen en gedroogde ham- zelfs de zuinigste festivalganger doen zwichten. ‘Een portie nacho’s kan er ook nog wel bij en onze vriend Karl is om nieuwe gin tonics.’, zegt Ivan. ‘Ik ben heel blij met deze plek. Rock Werchter, dat zijn vier dagen vakantie voor ons, zonder de kinderen, heel relax. Als je wat ouder wordt mag het wel eens wat meer zijn op een festival.’

Iedereen VIP op Rock Werchter

Effectief. Wie zich de laatste dagen van de vorige Werchter-editie herinnert, kruipend door de modderpoelen, kan alleen maar dankbaar zijn voor zo veel luxe en contentement. Al spreken we zaterdag opnieuw, na de voorspelde fikse regenbuien. Ik kan niet wachten op het moment dat The Slope zich transformeert tot een levensgrote bruine zeeppiste, waar dronken festivalgangers op de buik vanaf glijden. Zo kan Rock Werchter straks, naast luxevakantie en muziekfestival, ook doorgaan voor scoutskamp.