Klap voor Brussel: Brussels Expo verliest Koninklijk Circus
Foto: BELGA

Het Brussels hof van beroep heeft beslist dat Brussels expo, een vzw die nauw verbonden is met het Brussels stadsbestuur, dan toch niet het Koninklijk Circus mag gaan uitbaten.

Die uitspraak is een afstraffing van de achterkamerpolitiek in Brussel. Voor hij burgemeester werd, was Philippe Close (PS) zowel voorzitter van de vzw Brussels Expo als schepen van Toerisme. Die vzw trok de uitbating van het Koninklijk Circus naar zich toe. De Botanique en het Sportpaleis dienden samen een tegenkandidatuur in en betwistten de toekenning. Het kort geding dat ze aanspanden, werd in eerste aanleg verworpen, maar is nu in beroep toch gevolgd.

Volgens Le Vif heeft het hof van beroep ‘onregelmatigheden’ aangetroffen. De procedure is namelijk niet correct verlopen en zou Brussels Expo bevoordeeld hebben. De rechter is ook kritisch voor de positie van kersvers burgemeester Philippe Close, die als schepen van Toerisme en voorzitter van de vzw nauw betrokken was. Door zijn positie zou de stad niet onafhankelijk kunnen oordelen.

Protest

De stad Brussel besliste in november 2016 om de uitbating van het Koninklijk Circus toe te vertrouwen aan Brussels Expo. De organisatie met toenmalig schepen Close (PS) als voorzitter, organiseert vandaag al concerten in Paleis 12 op de Heizel en in La Madeleine bij het Centraal Station.

De Botanique, de huidige concessiehouder, stapte naar de rechtbank en de Raad van State tegen de toewijzing van de concessie aan Brussels Expo. De Botanique organiseerde sinds 1999 concerten in het Koninklijk Circus en sprak van onregelmatigheden bij de toekenningsprocedure. In eerste instantie was er geen openbare aanbesteding, maar werd de uitbating aan Brussels Expo gegeven.

De beslissing van de socialistisch-liberale meerderheid van de stad Brussel had protest uitgelokt van alle oppositiepartijen. Zij vonden het ongezond dat een overheid zelf optreedt als artistieke actor ten nadele van een organisatie met ervaring.

De concessieovereenkomst voor het Koninklijk Circus zou ingaan op 1 juli 2017.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig