Mayeur kreeg vertrekvergoeding bovenop burgemeestersloon
Voormalig burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS). Foto: ISOPIX

De Brusselse socialist en ex-burgemeester Yvan Mayeur kreeg jarenlang een parlementaire uittredingsvergoeding van 9.810 euro bruto per maand. Dat bedrag komt bovenop zijn burgemeestersloon en zijn vergoeding bij Samusocial. Dat vernam de krant De Tijd.

Yvan Mayeur verdiende niet alleen bij als bestuurder van de daklozenorganisatie Samusocial en de Brusselse waterintercommunale Vivaqua. Tussen juni 2014 en november 2016 streek hij ook nog een riante parlementaire uittredingsvergoeding op van 9.810 euro per maand, achterhaalde De Tijd.

Die vergoeding wordt uitgekeerd aan wie niet herkozen wordt als volksvertegenwoordiger. Bij de parlementsverkiezingen van 2014 was dat het geval voor Yvan Mayeur.

Die vergoeding wordt niet automatisch uitgekeerd maar moet aangevraagd worden door de persoon in kwestie. Mayeur deed dat, hoewel hij op dat moment al burgemeester was en daarvoor al een meer dan behoorlijk salaris van meer dan 10.000 euro bruto per maand .

27.000 euro bruto per maand

Mayeur profiteerde maximaal van de mogelijkheden want hij viel nog niet onder de nieuwe wet, die stelt dat de uittredingsvergoeding beperkt is tot 24 maanden.

Daarnaast telde die uittredingsvergoeding niet mee voor de regel dat parlementsleden niet meer dan 150 procent van een parlementswedde mogen verdienen.

Alles samen verdiende Mayeur in de periode tussen juni 2014 en november 2016 bijna 27.000 euro bruto per maand. 10.788 euro als burgemeester, 9.810 euro parlementaire uittredingsvergoeding, 4.700 euro bij Vivaqua en 1.575 euro bij Samusocial. Mayeur nam eerder deze maand ontslag als burgemeester van Brussel.