Italië dreigt met sluiting havens voor boten met migranten
Foto: AP

Nadat bijna 11.000 vluchtelingen de voorbije dagen in Italië zijn aangekomen, overweegt het land zijn havens voor boten met migranten te sluiten.

Volgens Italiaanse media zoekt de Italiaanse regering toestemming van de Europese Unie om de asielprocedures drastisch aan te passen. Daarvoor zou de Italiaanse ambassadeur bij de Europese Unie aan commissaris voor de Migratie Dimitris Avramopoulos een brief hebben overhandigd.

Een van de ideeën die worden besproken, is schepen onder buitenlandse vlag die migranten hebben gered niet meer te laten aanmeren in Italiaanse havens, vooral op Sicilië en in Calabrië.

Volgens Italië is de situatie ondraaglijk geworden. ‘Dit kan zo niet verder meer’, zei een bron kortbij de regering tegenover het Franse persbureau AFP. Italië is zijn internationale verplichtingen meer dan nagekomen, luidt het ook.

Premier Paolo Gentiloni beschuldigt de andere Europese landen ervan dat ze wegkijken.

Italië is de belangrijkste aankomstplaats van voornamelijk Afrikaanse vluchtelingen. De mensen die gered worden voor de kust van Libië worden naar Italië gebracht, ook door liefdadigheidsorganisaties. Die varen vaak onder een buitenlandse vlag. Het is onduidelijk zulke schepen blokkeren legaal is.

De Europese regeringsleiders en staatshoofden zijn vorige week overeengekomen dat Italië en Griekenland meer hulp moeten te krijgen voor de opvang van vluchtelingen.