Grootste bedrijven exploderen in beurswaarde: samen bijna 17.500 miljard
Foto: AFP

De 100 grootste bedrijven ter wereld zijn op de beurs samen bijna 17.500 miljard dollar waard. Dat is meer dan het dubbele van 10 jaar geleden.

‘The winner takes it all’. Dat is wereldwijd duidelijk de overheersende trend in de economie. De grote bedrijven worden steeds dominanter, de rest moet het stellen met de kruimels. En dat zie je nergens beter dan op de beurs.

Vijf keer het bbp van Duitsland

Volgens een nieuw rapport dat PriceWaterhouseCoopers vanochtend bekendmaakte worden de grote bedrijven namelijk almaar groter. De 100 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld waren op 31 maart samen bijna 17.500 miljard dollar waard. Dat is vijf keer zoveel als het bruto binnenlands product (bbp) van Duitsland en bijna net zoveel als het bbp van de VS (18.500 miljard).

En de waarde-explosie van de grote multinationals lijkt nog lang niet ten einde. In vergelijking met vorig jaar is hun beurswaarde met 12 procent gestegen. En in vergelijking met 10 jaar geleden is hun gezamenlijke beurswaarde zelfs meer dan verdubbeld.

Vooral Amerikaanse techreuzen en banken

Het zal ook niet verbazen dat de meeste beursmastodonten te vinden zijn in de technologiesector (12 bedrijven) en de bankwereld (21 bedrijven). En dat de meeste van hen Amerikaanse multinationals zijn. Met als koploper voor het zesde opeenvolgende jaar Apple, gevolgd door Alphabet (ex-Google) en Amazon.

Sterker nog de volledige top tien De volledige top tien is zelfs Amerikaans en het land van Trump is goed voor 55 van de 100 grootste bedrijven en 63 procent van de totale beurswaarde. China en Hongkong is op grote afstand tweede, met 11 bedrijven in de top 100 van PwC. Dat is evenveel als de voorbije jaren.

Geen Europese techreuzen, wel Chinese

Maar ook voor Peking is de weg nog lang. De grote Chinese beursmastodonten zijn nog altijd maar goed voor 12 procent van de totale beurswaarde van de top 100, wat minder is dan Europa (17 procent). Maar ze hebben met Tencent en Alibaba - respectievelijk op plaats 11 en 12 in de ranglijst - wel twee grote en snelgroeiende technologiespelers. Terwijl Europa nog altijd geen enkele technologiereus in de ranglijst heeft.

En België? Dat heeft met AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, één speler in de wereldwijde ranglijst van beursmastodonten. Op plaats 21 met een beurswaarde van liefst 222 miljard dollar. Dat is een vervijfvoudiging tegenover 10 jaar geleden, hoofdzakelijk via overnames.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig