Afbraak weekendhuis Jeroen Brouwers is gestart
Foto: Sven Dillen

Het weekendhuisje van Jeroen Brouwers, schrijver van bekroonde romans zoals 'Het Hout' en 'Bezonken Rood', gaat woensdag tegen de vlakte. Dat meldt Het Belang van Limburg. Na een jarenlang aanslepend juridisch conflict gaf Brouwers begin dit jaar de strijd op. Hij stond de woning af aan de gemeente Zutendaal.

Het huis -oorspronkelijk een weekendverblijf- van Brouwers in Zutendaal werd gebouwd zonder bouwvergunning in kwetsbaar gebied. Na een jarenlange strijd kreeg Brouwers in 2014 van het hof van beroep in Antwerpen de vraag om de woning binnen het jaar af te breken.

Zowel Brouwers als de Vlaamse Overheid gingen in Cassatie tegen het arrest. Het Hof van Gent oordeelde echter in september vorig jaar dat Brouwers een jaar de tijd had om alles af te breken. Per dag dat hij te laat is, zou hem een dwangsom van 125 euro opgelegd worden.

De schrijver besliste daarop begin dit jaar om het perceel gratis af te staan aan de gemeente Zutendaal. In ruil wordt de woning afgebroken en volgens de gangbare afvalnormen gesorteerd. Eerder werd een deel van de omheining afgebroken zodat een grijper er gemakkelijk bij kan. Dinsdag werden de ruiten er uit gehaald. Woensdag gaat het gebouw tegen de vlakte.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig