Valls stapt uit de PS en wil Macron steunen
Foto: AFP

Ex-premier van Frankrijk Manuel Valls verlaat na 37 jaar zijn partij, de Parti Socialiste. Hij wil voor de meerderheid zetelen in het Franse parlement.

‘Ik draai een bladzijde om in mijn politieke leven. Ik verlaat de Parti Socialiste’, liet Valls weten op de radiozender RTL. ‘Ik wil niet in een groep zitten die het vertrouwen niet geeft aan deze regering. Ik stem voor de regering op 4 juli, ik zal mijn vertrouwen geven.’

De steun voor de regering van Macron is geen verrassing. Valls steunde Macron al tijdens de presidentsverkiezingen, en niet de socialistische kandidaat Benoît Hamon. Zelf deed hij eerder een gooi naar het presidentschap, maar moest de duimen leggen voor Benoît Hamon tijdens de voorverkiezingen. 

Valls werd wel verkozen in het parlement voor het departement Essone. Het is onduidelijk of Valls nu zal toetreden tot de partij van president Macron, La République en Marche.

Parti Socialiste

De PS zit in een diepe crisis in Frankijk. Hamon richtte al een eigen beweging op, ‘een nieuw inventief links herop te bouwen, dat elk politiek label overstijgt’. De exit van Valls is de zoveelste slag voor de partij, die historisch lage cijfers behaalde bij de laatste verkiezingen.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig