Trumps omstreden inreisverbod krijgt deels groen licht: ‘Een overwinning’
Foto: Photo News

De Amerikaanse president is tevreden dat het Hooggerechtshof zijn inreisverbod gedeeltelijk heeft hersteld. ‘Een overwinning voor onze nationale veiligheid.’

Het Hooggerechtshof gaat in de op de vraag van het Witte Huis om een deel van het inreisverbod uit zes moslimlanden te laten ingaan. In oktober zullen de rechters bekijken of de maatregel van kracht kan blijven of niet.

Het Hof voegde wel een belangrijke uitzondering toe. Het verbod geldt niet voor wie kan bewijzen dat hij legitieme banden heeft met een persoon of instantie in Amerika. Inwoners van Iran, Syrië, Soedan, Somalië, Libië en Jemen, die geen studiecontract, job, of familie hebben in Amerika, mogen de komende negentig dagen niet binnen. Ook vluchtelingen, afkomstig uit oorlogen over de hele wereld, kunnen gedurende 120 dagen fluiten naar opvang in Amerika.

Door de cruciale uitzondering die het Hooggerechtshof toevoegde, zal het inreisverbod veel minder mensen uit de zes landen treffen dan het geval was bij het originele verbod dat president Trump op 27 januari per presidentieel besluit invoerde. Vluchtelingen  die hun hoop hadden gezet op Amerika, worden wel  zwaar getroffen. Zij zullen de situatie vier maanden moeten uitzweten.

De president noemde de beslissing van het Hooggerechtshof ‘een duidelijke overwinning voor onze nationale veiligheid’. De  regering van Trump blijft er echter bij dat het tijdelijk verbod nodig is om de Amerikaanse veiligheidsdiensten tijd te geven om de situatie in de zes landen te onderzoeken en de USRAP, het Amerikaanse  vluchtelingenprogramma eventueel te herzien.

Omstreden

Het orignele inreisverbod werd in meerdere staten succesvol aangevochten voor het gerecht. Het Witte Huis stapte daarna zelf naar het Hooggerechtshof, opdat de negen rechters kunnen beslissen of het inreisverbod legaal is en of de beslissing binnen de bevoegdheid van de president valt.

In afwachting daarvan, kan het inreisverbod in werking treden. De beslissing om de zaak te onderzoeken maakt de uitspraken van lagere hoven ongedaan, waardoor het inreisverbod nu al in werking kan treden. Vorige week beloofde Trump dat als zijn wet er komt, hij binnen de 72 uur operationeel zal zijn.

Het ministerie van Buitenlandse liet maandagavond weten het inreisverbod op een ordelijke, georganiseerde manier te zullen invoeren, in overeenstemming met de juridische beslissing. Pas als Buitenlandse Zaken overlegd heeft met het ministerie van Justitie en Binnenlandse Veiligheid komen er meer details over het verbod, aldus een woordvoerder.