Hip voor één zomer: waarom spinners en flippo's geen eeuwig leven hebben
Foto: rtr
Is de spinner hét gadget van deze zomer? Het zag er even naar uit, maar ondertussen lijkt de piek alweer voorbij. En er is een stevig teken aan de wand dat er volgend jaar geen doorstart in zit.

Elke zomer heeft zijn eigen hype. Vorige zomer was de wereld in de ban van Pokémon Go, enkele zomers geleden deed iedereen de Ice Bucket Challenge, en ga zo maar door. Het patroon is telkens hetzelfde: iedereen praat erover of doet het, en enkele maanden later is de aandacht volledig verdwenen. Dit jaar lijkt die eer weggelegd voor de fidget spinners. 

U heeft het stervormige ronddraaiend plastic speeltje vast al wel eens gezien aan de schoolpoort of in uw woonkamer. Misschien bent u zelf wel een fervent spinner die iedereen verbaast met straffe spintrucjes. Hoe dan ook: er is geen ontkomen aan de hype. Zelfs Kim Kardashian heeft intussen haar eigen spinner uitgebracht.

Maar de kans lijkt eerder klein dat de fidget spinner een lang leven beschoren is. Trendspotting is geen exacte wetenschap, maar de gigantische hoeveelheid data die Google verzamelt kan wel een indicatie geven over de levensduur van een hype. En als we Google Trends mogen geloven, begint de interesse voor de spinner flink te verslappen.

Het lanceren van die reeks varianten is overigens wel vaker een duidelijke stuiptrekking van de hype. Eens er te veel verschillende types uitgebracht zijn, is het moeilijk om de eigen kunsten of verzameling nog te meten met die van andere spelers. Want er is altijd discussie mogelijk: is het materiaal nog vergelijkbaar? Wat als je uitblinkt in kunstjes met de spinner met twee armen? Ben je dan even goed als iemand die op een ander type kan stunten?

Kijk bijvoorbeeld naar de beruchte flipporage van eind jaren '90. Aanvankelijk waren het ronde schijfjes die bij een zak chips maken, met cartoonfiguren. Maar algauw kwamen er kapers op de kust. Zo waren er flippo's met afwijkende vormen, of voorzien van een inkeping, waarmee je dan figuren kon bouwen. Verzamelaars legden hele mappen aan. Op de rommelmarkt zie je die nu nog wel eens voor een paar euro liggen, een tegenvaller voor wie er als 'belegger' geld in pompte in de waan dat flippo's een soort nieuwe postzegels zouden worden.

Als het voor de verkopers met een onverkoopbare voorraad spinners een troost kan zijn: sommige hypes zijn een nog korter leven beschoren. Zo waarschuwden trendwatchers enkele weken geleden voor de opkomst van de minikruisboog die tandenstokers kan afvuren. Maar die hype bleek alweer voorbij op het moment dat sommigen konden waarschuwen voor de gevaren van dit speelgoed, of voordat een eindeloze reeks varianten uit de fabrieken rolden. 

ONLINE ZOMERREEKS

ZOMER VAN DE TOEKOMST

Wie of wat bepaalt hoe uw zomer eruit komt te zien in de toekomst? De Standaard blikt vooruit.