Onkruid op voetpad? Zelf wieden of GAS-boete
Foto: foto Joren De Weerdt

Sint-Genesius-Rode geeft bewoners die nalaten het onkruid op hun voetpad te wieden twee weken de tijd om dit te doen.

Als het niet gebeurt, laat het gemeentebestuur dit doen door een externe firma. Niet alleen zullen de kosten hiervan verhaald worden op de betrokken bewoners. Het gemeentebestuur zal hen ook een GAS-boete opleggen.

‘In ons politiereglement staat al sinds vele jaren vermeld dat inwoners verantwoordelijk zijn voor dergelijk onderhoud van hun voetpad. Niet iedereen doet dat. Ik heb daarom een tweetal weken geleden de wijkagenten opdracht gegeven om een inventaris op te maken van wie nalatig is. Alle betrokkenen zullen een brief krijgen waarin ze twee weken krijgen om dit in orde te brengen. Indien dit niet gebeurt, zullen we hiervoor een externe firma aanstellen’, aldus burgemeester Pierre Rolin (IC-GB) van Sint-Genesius-Rode.

De inwoners die ondanks de waarschuwing het onkruid nog steeds niet verwijderen, zullen van de gemeente een factuur krijgen met de opruimingskosten en bovendien een GAS-boete opgelegd krijgen. Volgens Rolin zijn momenteel al tientallen adressen opgelijst van inwoners die in gebreke blijven.

Sinds anderhalf jaar mogen gemeenten geen pesticiden meer gebruiken voor het verdelgen van onkruid. Het is daarom voor het gemeentebestuur onbegonnen werk om alle voetpaden zelf onkruidvrij te houden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in