De Belgische nationale vrouwenhockeyploeg (FIH 14) heeft zondag haar derde groepswedstrijd verrassend met 1-0 gewonnen van Nieuw-Zeeland (FIH 5) op de halve finale van de World League in Sint-Lambrechts-Woluwe. De Red Panthers, mathematisch zeker van de kwartfinales, klimmen zo naar de tweede plaats in hun groep.

Na een aarzelende start herstelden de Red Panthers het evenwicht, maar ze slaagden er in het eerste kwart niet in een treffer uit hun twee strafcorners te puren. De fysiek sterke Nieuw-Zeelanders namen het Belgische doel verschillende keren onder vuur, een sterk keepende Aisling D'Hooghe hield de 0-0 op het scorebord. Ook het team van bondscoach Niels Thijssen liet zich niet onbetuigd, de Red Panthers misten echter precisie in de laatste meters.

Ook na de pauze bleef het een felbevochten duel. De Black Sticks dreigden met twee strafcorners. Maar dan was het moment van Anouk Raes gekomen, de aanvoerster mocht vrij aanleggen en zette de 1-0 op de tabellen. Het was nog even bibberen toen het nummer vijf van de wereld op strafcorners de paal raakte en D'Hooghe tot een nieuwe puike redding dwong. Toch hielden de Red Panthers stand, goed voor een stuntzege.

De Belgen tellen zes punten in groep B, nadat ze eerder met 0-1 verloren van Australië (FIH 4) en Maleisië (FIH 22) met 9-0 verpletterden. Eerder op de dag won Australië met 4-1 van Spanje (FIH 10), dinsdag om 20u45 de tegenstander van de Red Panthers. Australië, dat één wedstrijd meer speelde, voert de stand aan met negen punten. Nieuw-Zeeland telt net als België zes punten, voor Spanje (3 ptn) en Maleisië (0). De eerste vier uit de poule plaatsen zich voor de kwartfinales.

De top vier van het toernooi plaatst zich voor de finale van de World League in Auckland (18-26 november). Als gastland Nieuw-Zeeland niet bij de eerste vier eindigt, gaat alleen de (op de FIH-ranking) hoogst gerangschikte vierde over de twee halve finales naar de finale. Het toernooi in Sint-Lambrechts-Woluwe geldt ook als kwalificatietoernooi voor het WK 2018 in Londen. Een plaats in de kwartfinales kan al volstaan voor een WK-ticket. Gastland Engeland en de vijf continentale kampioenen zijn rechtstreeks geplaatst voor het WK. De overige tien tickets gaan naar de tien hoogst gerangschikte landen van de halve finales van de World League, voor zover die niet al zeker zijn van WK-kwalificatie dankzij de voornoemde criteria.

"Onze mindset is beter"

"Nieuw-Zeeland is een heel sterke tegenstander die het ons heel moeilijk heeft gemaakt", zei bondscoach Niels Thijssen. "Toch konden we heel wat kansen creëren. De wedstrijd ging op en neer. Aisling D'Hooghe heeft ons met verschillende goede reddingen in de wedstrijd gehouden. Zij creëerde voor ons tijd om dat doelpunt te maken. Uiteindelijk maken we na lang wachten dan toch die goal. En daarna vochten we op fantastische wijze om de score overeind te houden."

Het nummer vijf van de wereld kreeg een België tegenover zich dat onder meer op fysiek vlak indruk maakte. "De voorbije twee jaar zijn we er fysiek zeker op vooruitgegaan, maar ook onze mindset is beter. We zijn rustiger in vergelijking met een jaar geleden", liet de Nederlandse coach nog optekenen.

In de stand klimmen de Belgen, mathematisch zeker van minimum de vierde plaats en deelname aan de kwartfinales, naar de tweede stek met zes punten. Ze tellen drie punten minder dan groepsleider Australië, dat al al zijn poulewedstrijden speelde. Ook Nieuw-Zeeland telt zes punten. De Red Panthers kruisen dinsdag om 20u45 de degens met Spanje, dat België enkel nog met een monsterzege kan voorbijsteken. Bij de laatste acht vermijden de Belgen zo - naar alle waarschijnlijkheid - Nederland, de nummer een van de wereld.

"Spanje wordt voor ons een lastige tegenstander. De Spanjaarden hebben veel snelheid en technische kwaliteiten, wat op verdedigend vlak veel van ons vraagt. Ik begrijp dat er na de zege tegen Nieuw-Zeeland bepaalde verwachtingen bij de buitenwereld ontstaan, maar we zijn er zeker nog niet. Het is onze sterkte dat we enkel bezig zijn met hoe we op het veld verschijnen", besloot Thijssen.

"Ons plannetje werkte goed van in het begin"

Anouk Raes zorgde met haar treffer voor een stuntzege. "Mijn treffer was echt het resultaat van een collectieve inspanning", stelde de aanvoerster zondag in Sint-Lambrechts-Woluwe. "We waren op onze hoede voor de counter van de Nieuw-Zeelanders, want ze spelen graag op die manier. Bij onze aanvallen hielden we daarom voldoende mensen achter de bal", zei Raes. "Aan onze tactiek hebben we niet echt gesleuteld in vergelijking met de vorige wedstrijden. Ons plannetje werkte goed van in het begin."

Dinsdag om 20u45 sluiten de Red Panthers de groepsfase af tegen Spanje. "Nu gaan we er alles aan doen om Spanje te verslaan en zo hoog mogelijk te eindigen in onze groep", aldus Raes. "Dankzij de zege tegen Nieuw-Zeeland zitten we al in een meer comfortabele positie en lijkt het onwaarschijnlijk dat we nog op de vierde plaats zullen eindigen. Zo vermijden we een confrontatie met Nederland in de kwartfinales."

"Als alle speelsters hun taak uitvoeren, dan zijn we in staat tot prestaties zoals deze", liet Anne-Sophie Weyns optekenen. "De zenuwen waren snel weg. We hadden plezier op het veld, we vochten voor elke meter. De sfeer zit echt goed. We zijn één team, zowel op als naast het veld."

De speelster van Victory erkende dat doelvrouw Aisling D'Hooghe de Belgen meerdere keren voor een tegendoelpunt behoedde. "Aisling heeft echt wel goede saves gedaan. Als groep haalden we daar meer energie uit. Het gaf ons een boost dat zij achter ons staat en dat we op haar kunnen vertrouwen."

Maandag (om 20u) spelen de Belgische mannen tijdens de rustdag een eerste van twee oefeninterlands tegen Nieuw-Zeeland op het terrein van hockeyclub La Rasante. De tweede oefenpot van de Red Lions gaat woensdag (om 20u) door.

Red Panthers boeken historische overwinning tegen Nieuw-Zeeland en staan in kwartfinales World Hockey League
Foto: Photo News

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in