Peeters: ‘Spijtig dat De Wever zich in zo’n delicaat dossier op de borst klopt’
Kris Peeters Foto: vrt

In De Zevende Dag op Eén kwam vicepremier Kris Peeters (CD&V) onder meer terug op de (mislukte) aanslag in Brussel-Centraal eerder deze week en de politieke reacties die dat incident teweeg bracht. ‘Spijtig dat in zo’n delicaat dossier Bart De Wever zich zo op de borst klopt’, aldus Peeters.

In de nasleep van de gebeurtenissen in Brussel, waarbij militairen een man neerschoten die een mislukte aanslag had gepleegd, hadden N-VA en Bart De Wever onder meer via Twitter en Facebook berichten de wereld ingestuurd met ‘Bedankt voor de waakzaamheid! Militairen op straat. Dankzij de N-VA, ondanks 'links’. En die verwijzingen naar het feit dat N-VA de aanwezigheid van militairen op straat heeft doorgedrukt vindt vicepremier Peeters ongepast. ‘Spijtig dat in zo’n delicaat dossier Bart De Wever zich zo op de borst klopt, klink het. ‘Nergens voor nodig en het maakt de zaak niet eenvoudiger.’

Peeters kwam ook terug op de reactie van de legertop, die zegt dat de permanente aanwezigheid van militairen op deze manier niet vol te houden is. ‘We hebben destijds afgesproken dat als er niveau drie is, er militairen op straat kunnen staan. Maar toen we dat hebben afgesproken, hebben we nooit gedacht dat dit jaren zou duren. De militairen zeggen nu zonder die politieke stoerdoenerij dat ze meer efficiëntie willen in de inzetbaarheid.’ Dat laatste noemt Peeters ‘een belangrijk nieuw element’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in