Turkije schrapt evolutieleer op middelbare scholen
Foto: AFP

Turkse middelbare scholieren krijgen geen les meer over de evolutieleer. De regering van het land gaat het onderwerp uit het curriculum schrappen, omdat het'controversieel” zou zijn. Daarnaast zouden de hersenen van de Turkse tieners de materie niet kunnen verwerken.

Vanaf 2019 wordt een deel van Charles Darwins evolutietheorie uit de biologielessen gehaald. President Recep Tayyip Erdogan van Turkije heeft persoonlijk de aanpassing in de landelijke lesstof goedgekeurd, meldt The Independent.'We hebben controversiële onderwerpen verwijderd voor leerlingen die op een leeftijd zijn waarop ze de wetenschappelijke achtergronden van dergelijke thema’s niet kunnen begrijpen”, legt Alpaslan Durmus van het Ministerie van Onderwijs uit. Wanneer het nieuwe curriculum ingaat komen de lessen over'het ontstaan van het leven en de evolutie” pas aan bod na de middelbare school.

Toch wordt niet de gehele evolutieleer overboord gegooid, benadrukt Durmus. Zo blijven basisscholen aandacht besteden aan een'evolutionair standpunt”. Volgens Durmus worden scholieren met het'gesimplificeerde” lesprogramma geschoold op een manier die past bij'lokale en nationale waarden”. Een mogelijke vervanging voor de evolutieleer is de les'levende wezens en het milieu”, laat het Ministerie van Onderwijs weten.

Academici van de meeste prestigieuze Turkse universiteiten bekritiseren de voorstellen. Zij wijzen erop dat het enige andere land dat geen les geeft in de evolutieleer Saudi Arabië is.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig