‘Meer veiligheid met minder soldaten’
Foto: REUTERS
De patrouilles van militairen zijn nu te statisch, zegt de legerleiding die met een alternatief komt. Meer rondlopen, minder voorspelbaar.

De legerleiding heeft een plan om de inzet van de militairen op straat te hervormen. Dat zegt generaal-majoor Marc Thys, de bevelhebber van de Landmacht, aan Het Nieuwsblad.

‘Door in ploegen van acht militairen per zone te werken, kunnen we slagkrachtiger zijn én kan het met 15 tot 20 procent mensen minder.’ Het aantal militairen op straat zou dan zakken van 1.250 naar een duizendtal.

De militairen op straat hebben deze week felicitaties gekregen voor hun daadkracht na de mislukte aanslag in het Centraal Station in Brussel. Maar bij Defensie blijft het ongenoegen sluimeren over de ‘operatie Homeland’, zoals de inzet op straat heet. Het vraagt een te grote personeelsinzet en de patrouilles zijn te statisch.

Minder voorspelbaar

De legerleiding ziet dat graag veranderen. ‘Het uitgangspunt is dat we volgens de militaire logica zouden werken’, zegt de bevelhebber van de Landmacht, Marc Thys. ‘De statische patrouilles van twee of drie mensen op dezelfde plek, zoals we nu doen, is geen militaire methode. We stellen voor om in ploegen van acht mensen te werken, en die per zone in te delen, zoals we dat gewoon zijn. De grootte van die zones is nog niet bepaald, maar één zone zou bijvoorbeeld de Brusselse Grote Markt en omgeving kunnen zijn.’

Uit analyses blijkt volgens Thys dat deze manier van werken de veiligheid verhoogt. ‘Dat maakt ons mobieler en onvoorspelbaarder voor mogelijke aanvallers’, zegt hij. ‘Onze mensen blijven nooit op dezelfde plaats staan, ze verdelen zich ... Helemaal volgens de procedures volgens dewelke ze getraind zijn.’

Tweede grote voordeel, zegt Thys, is dat dit mogelijk is met minder militairen op straat. ‘Onze schatting is dat dit de inzet met 15 à 20 procent kan doen dalen.’

De legerleiding heeft deze nieuwe manier van werken vorige week tijdens een oefening al aan de minister Steven Vandeput (Defensie) en Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) laten zien. De komende weken volgt er een officieel voorstel op papier.

Samen met politieagent

Daarin wordt ook de politieleiding betrokken. Defensie wil per militaire ploeg één of twee politieagenten meesturen, zodat ze ook kunnen ingrijpen. Het mandaat is nu zo beperkt dat de militairen zonder politie in de buurt zelfs niemand kunnen verplichten om zijn tas open te doen.

Minister Vandeput staat open voor het voorstel van Thys en de rest van de legertop. ‘We zijn dit aan het evalueren’, zegt hij. ‘Alle voorstellen om dit op een andere manier aan te pakken, zijn welkom.’