Waalse vakbond dreigt met acties
Thierry Bodson (ABVV) Foto: Photo News

Tenzij er garanties komen dat reeds genomen beslissingen niet teruggedraaid worden door de politieke crisis in Wallonië en Brussel, dreigen de Franstalige vakbonden met stakingen. Deze ochtend klonk het zelfs even dat de luchthaven van Charleroi volgende vrijdag, vlak voor de vakantie, lamgelegd zou worden. ‘Als het zo zit, neem ik ontslag’, reageerde ceo Jean-Jacques Cloquet.

Wie nu al reikhalzend uitkijkt naar de zomervakantie, verslikte zich deze ochtend mogelijk in zijn koffie. De Waalse overheidsvakbond ACOD/CGSP dreigde er in L’Echo immers mee volgende week vrijdag een algemene staking te organiseren. Daarbij zou ook de luchthaven van Charleroi volledig lamgelegd worden, daags voor de start van de zomervakantie.

‘Ik ben dit beu’

Het idee van een staking bij de luchthaven, zo vlak voor de vakantie, werd al snel op bakken kritiek getrakteerd. Jean-Jacques Cloquet, ceo van de luchthaven in Charleroi, dreigde er zelfs mee ontslag te nemen als de vakbond door zou gaan met de staking. ‘Ik ben dit beu. Een luchthaven mag niet gebruikt worden om politieke problemen mee op te lossen. Dat is totaal onverantwoord. Zo bestraft men mensen die niet zoveel geld hebben, en hierdoor niet op vakantie zouden kunnen gaan.’

Toch niet op de luchthaven?

Toch lijkt de soep uiteindelijk niet zo heet gegeten te worden. ‘Ja, het kan volgende week tot een staking komen’, verduidelijkte algemeen secretaris Thierry Bodson (ABVV) achteraf. ‘Maar als er gestaakt wordt, zal dat niet op de luchthaven zijn.’ Of en wanneer er in de toekomst gestaakt wordt, en in welke sectoren, is volgens de vakbond nog niet geweten. 

Losse schroeven

Bodson bevestigt wel dat de politieke crisis in Wallonië en Brussel na de breuk tussen het CDH en de PS op termijn tot stakingen kan leiden. De vrees zit er bij de vakbond in dat nieuwe meerderheden bepaalde beslissingen van de huidige regering(en) opnieuw in vraag zouden kunnen stellen. Bodson verwijst specifiek naar de arbeidsduurvermindering voor Waalse ambtenaren, een symbooldossier voor de PS.

Maar als Benoît Lutgen (CDH) uiteindelijk met de MR in zee gaat in Wallonië, kan dat dossier op losse schroeven komen te staan. En dat weet de vakbond ook. Het verzet van het CDH tegen de maatregel laat immers weinig aan de verbeelding over. ‘Dat komt er niet. No way’, liet een CDH-topper zich vorige week nog ontvallen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig