Macron werkt aan antiterreurwet die noodtoestand mogelijk permanent maakt
Foto: EPA

De nieuwe Franse regering timmert aan de weg om nieuwe, nog scherpere antiterreurwetgeving door te voeren. In Frankrijk geldt al anderhalf jaar de noodtoestand. President Emmanuel Macron en co willen die pas beëindigen wanneer de nieuwe maatregelen zijn goedgekeurd. En dus zal, naar verwachting, de noodtoestand nog maar eens verlengd worden - tot november.

Critici vrezen dat Parijs op weg is, van de uitzondering regel te maken door een soort permanente staat van beleg te installeren.

De regering in Parijs gaat ervan uit dat eerst de voorwaarden voor het beëindigen van de noodtoestand moeten worden geschapen - via harde, nieuwe wetten - vooraleer na ongeveer twee jaar van code rood terug te komen. Beide voorstellen, de verlenging en de nieuwe wetten, worden zo snel mogelijk aan het parlement voorgelegd, die beide ongetwijfeld ook zal goedkeuren: sinds de parlementsverkiezing heeft de coalitie La République en marche/MoDem een absolute meerderheid in de Assemblée.

De wetten, aldus de regering van premier Edouard Philippe, moete n”de juridische middelen - afgezwakte vormen van elementen uit de noodtoestand - opleveren om in het kader van het gewone recht het terrorisme te bestrijden. Vraag is daarbij of een brede term als “terrorisme” voldoende scherp wordt afgelijnd. Sinds haar introductie is de noodtoestand immers ook ingeroepen om sociaal protest te smoren - en het door Macron vooropgestelde hervormingsbeleid dreigt veel protest te zullen uitlokken.