Ministerraad moet beslissen over peuterkanaal Ketnet
Foto: © VRT
Is een extra Ketnet-kanaal voor de allerkleinsten een goed idee? Ja en nee, oordeelt de mediaregulator. Daarom moet de Vlaamse regering nu beslissen over Ketnet Junior.

Omdat programma’s voor kinderen tot zes jaar op Ketnet in de verdringing komen, wil de VRT wil een extra kanaal voor die leeftijdsgroep oprichten. Dat zou dan de naam Ketnet Junior krijgen en programma’s als Bumba en Kaatje uitzenden. 

Maar die vraag komt er na het sluiten van de beheersovereenkomst,  waardoor de VRT een procedure moet doorlopen om het kanaal goedgekeurd te krijgen. Uiteindelijk heeft de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), op vraag van de minister van Media Sven Gatz (Open VLD), na zes maanden onderzoek nu een advies geformuleerd.

Na een uitgebreide bevraging binnen de mediasector komt de VRM nu tot een neutraal advies. Het advies valt positief of negatief uit naargelang welk criterium als belangrijkste beschouwd wordt. Ketnet Junior zou, zo vindt de VRM, een positief effect hebben op ‘de bescherming en promotie van de Vlaamse cultuur en identiteit’. Maar voor ‘de bedrijfseconomische situatie in het Vlaamse medialandschap’ zou, zo stelt VRM, een extra peuterkanaal van de openbare omroep negatief zijn.

Daarmee schuift de VRM de hete aardappel door naar de politiek. Niet enkel de mediaminister, maar de hele ministerraad, zal zich nu over de vraag  buigen. Er wordt verwacht dat ze dat doen voor hun zomervakantie begint. Eerder is al gebleken dat vooral de N-VA erg gekant is tegen een nieuwe VRT-zender.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in