Daar is het gsm-abonnement zonder sms’en of belminuten
15 euro voor 5 gigabyte data, maar bel er niet mee. Foto: DBA

Een gsm-abonnement dat niet dient om mee te bellen: Scarlet komt ermee op de proppen, en richt zich op digital native jongeren.

15 euro per maand. En daarvoor krijg je nul belminuten en nul sms’en. Klinkt als een slechte deal? Scarlet, het budgetmerk van Proximus, denkt van niet. Want voor die 15 euro krijg je wel 5 gigabyte aan data. En dat is wat met name jongeren vooral zouden willen.

‘Heeft iedereen dat onbeperkt aantal sms’en en belminuten in zijn mobiel abonnement nog wel nodig?’ klinkt het bij Scarlet. ‘In het tijdperk van WhatsApp, Facebook Messenger, Snapchat en FaceTime is het antwoord duidelijk nee.’

Het verwijst daarbij naar de Digimeter 2016, dat peilde naar het telecomgebruik van de Belg. Daaruit bleek onder meer dat mensen jonger dan 30 almaar minder bellen en mailen. Slechts één op drie van de 18 tot 24-jarigen zou nog dagelijks telefoneren met zijn smartphone. Ook ruimt sms baan voor messaging-apps, en bellen jongeren almaar meer via videocall in plaats van een traditioneel telefoongesprek. 21 procent van de jongeren tussen 15 en 29 zou het telefoontje al hebben ingeruild voor videochat.

Het nieuwe abonnement van Scarlet, dat HiFive werd gedoopt, moet aan die veranderende noden tegemoetkomen. Al kunnen gebruikers wel nog steeds bellen of sms’en. Dat kost alleen extra: 5 cent per sms, 20 cent per minuut bellen.

Uniek

De opmerkelijke abonnementsformule is uniek in ons land. Andere operatoren die zich voornamelijk op jongeren richten, zoals Jim Mobile of Mobile Vikings, hebben zo’n formule niet.

Bij Jim Mobile kan de gebruiker wel een abonnement van 15 euro nemen, en dat bedrag volledig aan data spenderen door niet te bellen. Maar dan komt het maximale dataverbruik van 3 gigabyte een stuk magerder uit dan dat van Scarlet.

Mobile Vikings biedt voor 15 euro een abonnement aan met 2 gigabyte data. Daarin zitten wel 150 belminuten die worden omgezet in data wanneer ze niet worden gebruikt. Maar voor de volle 150 krijg je slechts 750 megabyte data, wat het totaal met 2,75 gigabyte op iets meer dan de helft van Scarlet’s 5 gigabyte brengt. Mobile Vikings heeft wel een formule met een herlaadkaart die vergelijkbaar is: 15 euro voor 4 gigabyte data, 50 belminuten en 2000 sms'en. Maar dat is dus geen abonnementsformule.

Eén van de meest aantrekkelijke alternatieven voor de dataverslaafde smartphonegebruiker vinden we in onverwachte hoek: bij de Waalse kabeloperator Voo. Daar krijg je voor 20 euro per maand liefst 9 gigabyte data. Met daarbovenop nog 150 belminuten en onbeperkte sms’en, voor wie het toch nog eens old-school wil doen. Voo heeft geen eigen mobiel netwerk, maar gebruikt dat van Orange, het vroegere Mobistar.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig