De politie heeft woensdagavond verschillende huiszoekingen uitgevoerd in het onderzoek naar de mislukte aanslag in Brussel-Centraal. Vier mensen werden opgepakt. Dat bevestigt het federaal parket.

Een huiszoeking vond plaats in Molenbeek, twee in Koekelberg en één in Anderlecht. De vier mensen die werden opgepakt voor verhoor hadden allemaal contact met de dader voor de mislukte aanslag in Brussel-Centraal. De onderzoeksrechter beslist donderdag of de personen aangehouden worden.

Eerder werden woensdag bij de huiszoeking van de woning van Oussama Z., de man die dinsdagavond een aanslag probeerde te plegen in Brussel-Centraal, aceton en peroxide gevonden, materialen die nodig zijn voor de springstof TATP, zo werd aan onze redactie bevestigd. Er zijn volgens het parket ook aanwijzingen dat de verdachte sympathieën had voor terreurorganisatie IS. De huiszoeking gebeurde in de Louis Mettewielaan in Molenbeek. De springstof TATP (triacetontriperoxide) werd ook al bij de aanslagen van Parijs en Brussel gebruikt.

'Er zijn redenen om aan te nemen dat de man daar zijn bom heeft gemaakt', klinkt het. Voorlopig zijn er nog geen aanwijzingen dat Z. medeplichtigen had. Het federaal parket geeft voorlopig geen commentaar over de resultaten van de huiszoeking of de stand van het onderzoek.

Er zijn ook aanwijzingen dat de verdachte sympathieën had voor de terreurorganisatie IS, meldt het parket. Er zijn namelijk geschriften gevonden bij de man thuis die daarop zouden wijzen.

Volgens eerste berichten had de man enkel een tas vol spijkers en gasflessen bij zich, maar was hij verder ongewapend en droeg hij geen bommengordel. Nu blijkt dat hij wel een afstandsbediening op zich droeg om de bom vanop afstand te doen ontploffen. Vandaar dat de getuigen en de militairen allicht ook draden zagen hangen aan zijn lichaam.

Tas twee keer ontploft

'Een man is gisteren om 20.39 uur binnengestapt in Brussel-Centraal. Via de lokettenzaal stapte hij naar reizigers toe die zich beneden aan de trappen bevonden. Hij heeft zich eerst afgezonderd om rond 20.44 uur midden in een groep te gaan staan met zijn tas', zo zei Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket, op een persconferentie over de gebeurtenissen dinsdagavond.

'Hij nam zijn tas op, begon te schreeuwen en veroorzaakte een gedeeltelijke ontploffing. Niemand raakte gewond, maar de koffer vatte vuur. De man liet vervolgens zijn brandende bagage achter en liep achter een stationchef aan die naar het perron afdaalde. Ondertussen ontplofte de tas een tweede keer, een zwaardere ontploffing. De tas bevatte nagels en kleine gasflessen.'

'De man kwam vervolgens weer naar boven naar de stationshal, liep op een militair af en riep "Allahu Akhbar". Waarop de militair het vuur opende en hem verschillende keren raakte. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.' De man droeg geen bommengordel en was verder niet gewapend.

Het federaal parket bevestigt dat het incident wordt beschouwd als terreur. 

De dader, Oussama Z., heeft de Marokkaanse nationaliteit en werd geboren op 12 januari 1981, maar stond niet gekend voor terrorisme of radicalisering. Hij stond ook niet op de Ocad-lijst met geradicaliseerden, zo werd bevestigd aan De Standaard. De man was wel gekend bij de politie voor zedenfeiten. Volgens Françoise Schepmans, burgemeester van Molenbeek, zou hij ook gekend zijn voor drugsfeiten.

In zijn woonplaats in de Louis Mettewielaan in Molenbeek werd zowel dinsdagnacht als woensdagochtend een huiszoeking uitgevoerd. Er was niemand thuis op het moment van de huiszoeking. De man woonde er alleen. Ondertussen is ook een foto van Oussama Z. gevonden op zijn Facebook-pagina.