Wanhopige koeien trekken spoor van vernieling op zoek naar water
Foto: gsd

Op zoek naar water braken elf koeien en een stier dinsdag los uit een weide bij de Appelstraat in het West-Vlaamse Aarsele. De dieren trokken door een tuin en vernielden een omheining. De brandweer hielp hen uit een beek waar ze ten einde raad in waren gesprongen.

De bewoners van de Appelstraat in Aarsele werden gisteren gewekt door loeiende runderen in de tuin. Anja Denys zegt dat het al de tweede keer was in twee weken tijd. 'Rond kwart voor zeven werd ik wakker van het lawaai', zegt de zaakvoerster van boetiek Coqueto in Tielt. 'Door het raam zag ik buren en dieren in mijn voortuin staan.'

De elf koeien en de stier van landbouwer Carl Blancke waren kort daarvoor losgebroken uit hun weide. Ze liepen dwars door een prikkeldraad die nochtans elektrisch geladen is. 'Wellicht hadden ze dorst, want ze hadden geen water meer', zegt Greta, de vrouw van Carl. 'Mijn man had twee dagen geleden een kijkje genomen en toen was alles nog in orde. Maar door de aanhoudende droogte was het grondwater in de put blijkbaar zodanig gezakt dat de dieren er niet meer bij konden.'

In hun zoektocht naar afkoeling en drinken, waagde de kudde zich aan een avontuur. Twee uur probeerden de landbouwers en buurtbewoners ze terug in de weide te krijgen. Maar de dieren lieten zich niet zomaar van hun vrijheid beroven.

In de gracht

'Plots stond die stier met zijn kop tegen het raam van mijn huis', zegt Anja. 'Hij maakte zich groot, want hij zag wellicht een andere stier in de reflectie. Ik heb gemaakt dat ik weg was.'

De andere dieren sprongen vanuit haar tuin in de tuin van de buren. Ze ramden daarbij een betonnen sieromheining en ploegden het gras met hun poten om.

'Het is allesbehalve leuk, zeker omdat het de tweede keer is in twee weken', zegt Anja.

Eens uit de tuinen baande de kudde zich een weg door een tarweveld. Omdat dat naast de spoorweg ligt, lichtte de politie de verkeersleiding in. De treinen op de lijn 73 mochten een uur lang enkel stapvoets voorbij rijden. De koeien werden in de richting van hun weide gejaagd, maar toen liep het weer mis.

Een koe sprong in een beek en de andere volgden. Een buurman probeerde te beletten dat ze verder zouden gaan, maar de dieren wilden niet uit het water.

Uiteindelijk werd de hulp van de brandweer ingeroepen om ze terug op het droge te krijgen. Doordat ze in het nauw gedreven werden, sprongen de koeien daarna op eigen houtje op de oever. Het lukte ten slotte om ze via een pad naar hun weide te leiden. 'We zullen een grote bak water zetten zodat ze zeker geen dorst meer hebben', beloofde Greta.