Treinverkeer verloopt weer normaal, aangepaste veiligheidsmaatregelen
Foto: blg
Het treinverkeer op de Brusselse noord-zuidverbinding verloopt woensdag omstreeks 09.20 uur weer zo goed als normaal. Het treinstation Brussel-Centraal ging woensdag rond 08.00 uur weer open voor reizigers. Nu de ochtendspits achter de rug is, normaliseert de toestand.

Er zijn nog kleine vertragingen, maar die zullen in de loop van de ochtend worden weggewerkt, zo zegt Frédéric Petit, woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel. Hij benadrukte dat het spoorpersoneel alles in het werk gesteld heeft voor de reizigers, na de terreurdaad van dinsdagavond in Brussel-Centraal.

Het treinstation Brussel-Centraal ging woensdag rond 08.00 uur weer open voor reizigers, vanaf 8.15 stopten er opnieuw treinen. Hoewel het dreigingsniveau op drie blijft staan, worden er aangepaste veiligheidsmaatregelen genomen uit voorzorg. 

Brussel-Centraal werd dinsdagavond ontruimd, nadat een man een koffer had laten ontploffen, waarna hij werd neergeschoten. Treinen reden woensdagochtend wel door de Brusselse noord-zuidverbinding, maar ze hielden tot nu toe niet halt in Brussel-Centraal.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) had woensdagochtend al laten weten dat de veiligheidszone rond het station vermoedelijk rond 08.00 uur zou worden opgeheven. Het metrostation Brussel-Centraal was al langer weer in gebruik.

 

Wat is er precies gebeurd? Lees het hier

Terreurniveau houdt aan

 

Hoewel het dreigingsniveau op drie blijft staan, worden er aangepaste veiligheidsmaatregelen genomen uit voorzorg. Dat meldt het Crisiscentrum van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken op Twitter.

Concreet zullen de veiligheidsdiensten in groteren getale en meer zichtbaar aanwezig zijn in trein- en metrostations. Evenementen gaan gewoon door, maar met verhoogde waakzaamheid.

Het Ocad, het orgaan voor de analyse van de dreiging, had dinsdagavond al laten weten dat het dreigingsniveau op niveau drie blijft. Dat betekent dat de dreiging ernstig en waarschijnlijk is.

'We zitten nu nog steeds op niveau drie, dat is het op een na hoogste niveau. Dat is al zeer hoog en dat laat ook al toe om militairen in te zetten,' aldus Jambon.

Dat de dader zomaar kon binnenwandelen met een bom, is te wijten aan een aangepaste werkwijze.  'Ja, we moeten bekijken hoe dat kon gebeuren en wat we daaraan kunnen doen. Maar we kunnen niet alles weten over iedereen op elk moment. We moeten een evenwicht vinden in de maatregelen. De terroristen kijken bovendien ook naar de maatregelen die we nemen en passen telkens hun modus operandi aan.'