De dader van de mislukte aanslag in Brussel-Centraal was Oussama Z., een 36-jarige uit Molenbeek. Hij was gekend bij de politie voor zedenfeiten en dus niet voor terrorisme of radicalisering.

Oussame Z. stond bovendien ook niet op de Ocad-lijst met geradicaliseerden. Dat werd bevestigd aan De Standaard.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft bevestigd dat er al huiszoekingen aan de gang zijn. 'Maar meer info kunnen we voorlopig niet vrijgeven om het onderzoek niet te schaden', zegt hij. De woning van de man in de Louis Mettewielaan in Molenbeek is zowel vannacht als woensdagochtend doorzocht.

Kleine explosie

'Rond 20.30 uur vond er een explosie met relatief kleine omvang plaats in het Centraal-Station', zegt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket, over de aanslag. 'De vermoedelijke dader werd door de aanwezige militairen onmiddellijk geneutraliseerd.'

Getuige Nicolas Van Herrewegen, die werkt bij de NMBS, zag hoe een man zijn trolleykoffer neerzette onder aan de grote trap in de stationshal. ‘Hij begon te roepen en te schreeuwen. Bijna direct daarna ont­plofte de koffer. Er stonden vier mensen rond, allemaal toevallige voorbijgangers op weg naar hun trein. Gelukkig raakte nie­mand gewond.’  

De trolley van Oussama Z. zat vol metalen voorwerpen, zoals spijkers, en kleine gasflessen. De detonatie liep verkeerd, waardoor er slechts een kleine ontploffing plaatsvond.  Een grotere ramp is daardoor vermeden. Het gaat volgens onze bronnen om een amateuristisch gemaakte bom.

Nadat de trolley was ontploft, schoten de aanwezige militairen de man neer. Het par­ket bevestigt dat hij overleden is. Behalve de dader vielen er geen andere slachtoffers.

Het lichaam van de dader bleef na het incident nog urenlang in het station liggen. De veiligheidsdiensten wilden zeker zijn dat er geen ontploffingsgevaar meer was. Ontmijningsdienst Dovo kwam daarop ter plaatse. Het is niet duidelijk of er nog explosieven op het lichaam van de verdachte zijn gevonden.

Lof voor militairen

De militairen en politiediensten worden geprezen door politici en burgers voor hun snel optreden. '. De militairen hebben adequaat opgetreden en ik heb de indruk dat de middelen hier correct zijn ingezet. De militairen zijn gecoverd door het protocol dat er is tussen politie en leger. Ze worden ingezet voor een bewakingsopdracht en om de veiligheid van de burgers de garanderen' aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. 

Getuige: 'Man riep "Allahu Akbar"'

Stationschef Jean­-Michel Michel en nog andere getuigen hoorden hoe de man, die rond de 35 wordt geschat, verschillende ke­ren ‘Allahu Akhbar’ riep. ‘Hij droeg een donkere jeansbroek en een wit hemd’, zegt Van Herrewegen. ‘Uit dat hemd staken alle­maal vreemde draden. Hij sprak Frans en liep naar de sporen.’ 

Doordat de bommenlegger schreeu­wend op het perron was gekomen, brak pa­niek uit. Verschillende mensen liepen ver­schrikt de sporen op, in een poging zich in veiligheid te brengen. ‘Het was een golf van paniek’, zegt Alain (54), een andere getuige die zijn vriendin kwam afzetten op de trein naar Diepenbeek. ‘Mensen liepen over de sporen. Sommigen verstopten zich in klei­ne nissen, op en naast de perrons. Een treinbestuurder stopte om ons mee te ne­men tot aan het Zuidstation.’ 

Opnieuw treinverkeer op Noord-Zuidas

Alle treinverkeer in Brussel­-Centraal werd dinsdagavond stilgelegd, net als een aantal metro­lijnen, en reizigers werd aangemaand het stationsgebouw te verlaten. Ook het Noordstation werd later op de avond ­ontruimd. De Brusselse Grote Markt liep eveneens even leeg, maar dat was omdat mensen ongerust waren. Na een uur was de situatie volgens de politie onder controle.

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw is woensdagochtend rond 04.00 uur aangekomen in het Centraal Station. De federaal procureur was vergezeld van federaal magistrate Ann Fransen, gespecialiseerd in terrorisme, een magistrate van het Brusselse parket en de onderzoeksrechter. De magistraten hebben in het station uitleg gekregen van de speurders van de federale politie.

‘Twee luide ontploffingen in Brussel Centraal. Voor mijn neus. Dan snelle knallen na elkaar.’ Deze tweet van treinreiziger Rémy Bonnaffé ging dinsdagavond in een mum van tijd de wereld rond: