‘Gebied drie keer zo groot als Lissabon afgebrand’
Foto: EPA

Ook dinsdag zijn de hevige bosbranden in het centrum van Portugal nog steeds niet helemaal onder controle. De dodentol is intussen opgelopen tot 64 en er is een gebied van 30.000 hectare afgebrand, wat het de grootste én dodelijkste bosbrand maakt die het land ooit gekend heeft.

Het vuur raakt nog steeds niet volledig geblust door de warme temperaturen van ongeveer 30 graden en de sterke wind. De hulpverleners hopen de brand in het gebied Pedrógão Grande binnen de volgende 24 uur onder controle te krijgen.

Naast de 64 doden vielen, raakten ook nog eens 160 anderen gewond. Door het vuur zijn enkele dorpen niet bereikbaar. De hulpverleners houden daarom rekening met nog meer slachtoffers. Het gaat nu al om de dodelijkste bosbrand in Portugal sinds het begin van de optekeningen.

Volgens data van Europees informatiesysteem voor bosbranden (EFFIS) is de afgelopen zeven dagen ruim 30.000 hectare bos afgebrand, een gebied ruim drie keer zo groot als hoofdstad Lissabon.

Intussen worden wel vraagtekens geplaatst bij de hoge dodentol, aangezien het land jaarlijks te maken krijgt met bosbranden. Premier António Costa wijst erop dat het moeilijk was om iedereen op tijd te verwittigen, omdat het vuur verschillende telefoonlijnen en communicatietorens had vernietigd.

De veiligheidsdiensten worden bekritiseerd omdat ze de snelweg niet hadden afgesloten, waar later tientallen lichamen werden teruggevonden van mensen die in hun auto hadden proberen vluchten voor de vlammenzee.