Belangrijk modefiguur Carla Fendi overleden
Foto: Photo News

Carla Fendi is maandagavond op 79-jarige leeftijd overleden. Ze is één van de vijf zussen die Fendi omtoverden van een kleine werkplaats tot een mondiaal luxemerk.

Na een slepende ziekte is de Italiaanse Carla Fendi overleden. Ze was verantwoordelijk voor het zakelijke deel van de onderneming. Carla Fendi, de vierde van de vijf zussen, waakte ook over het logo van het bedrijf. Haar stichting zet zich in voor het behoud van cultureel erfgoed in Rome en maakte zo de restauratie van de Trevifontein mogelijk.

Het Romeinse familiebedrijf Fendi werd in de vrolijke jaren twintig opgericht door het echtpaar Edoardo Fendi en Adele Casagrande Fendi. In 1926 opende het paar een winkel met atelier in hartje Rome. Daar maakten ze hun lederwaren, vooral tassen maar ook bontjassen. De zaken gingen goed en in 1932 openden de Fendi’s een tweede winkel op de Via Pave.

Vijf dochters

Tussen het vele werk door kreeg het paar vijf dochters: Paola, Carla, Anna, Franca en Alda. Fendi is een verhaal van vrouwen, sterke vrouwen. In 1946 kwamen de vijf zussen in het ouderlijke bedrijf. Het jonge, vrouwelijke overwicht zorgde voor een koerswijziging: voortaan zou de ambachtelijke knowhow in het teken van de mode staan. De zussen specialiseerden zich in mooie en vooral modieuze bontjassen.

In de gouden jaren zestig maakte Fendi zich klaar voor de grote internationale expansie. In 1965 werd een talentvolle ontwerper binnengehaald met de naam Karl Lagerfeld. Lagerfeld is nergens zo lang gebleven als bij Fendi. Hij maakt deel uit van de familie, heeft de zussen gekend en hun kinderen en kleinkinderen zien opgroeien.

In 1972 creëerde Karl Lagerfeld het logo dat Fendi in één oogopslag herkenbaar maakte: een dubbele, omgekeerde F. Hiermee anticipeerde hij op de logocultuur die later zou losbarsten. Het ijzersterke logo is nog steeds actueel en duikt op als bedrukking of als sluiting van tassen, accessoires en kledij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig