Desramaults Superette beste Belgische streekrestaurant volgens OAD
Foto: © Piet De Kersgieter - OAD

Op een nieuwe ranking van Opinionated About Dining (OAD) met de 200 beste streekrestaurants van Europa prijken vijf Belgen. Met een 51ste plaats voor de Gentse Superette is Kobe Desramaults de best genoteerde landgenoot.

‘Een mens kan niet alleen leven op basis van bezoekjes aan gastronomische restaurants’, beseffen de recensenten van OAD. ‘Sommige van de meest gewaardeerde etentjes in Europa zijn precies te vinden in informele restaurants waar regionale keuken geserveerd wordt’, aldus Steve Plotnicki van OAD.

Daarom wil OAD met de Gourmet Casual-lijst de Europese streekrestaurants roemen. De lijst is ‘een smeltkroes van diverse keukenstijlen gaande van ‘veld-tot-vork’ restaurants over traditionele tot avant-garde keukens.’ De lijst wordt bevolkt door chefs die genoeg getalenteerd zijn om een fijn gastronomisch restaurant te runnen maar die ervoor gekozen hebben om hun expertise in een meer informeel concept te etaleren.

Als leidraad serveren de eetgelegenheden weerhouden in deze lijst degustatiemenu’s voor minder dan 75 euro per persoon of hoofdgerechten geprijsd tussen 20 en 30 euro.

Vijf Belgische restaurants

Ons land is met vijf adressen vertegenwoordigd. Hoogst genoteerd staat de Gentse Superette van Kobe Desramaults (plaats 51) met op plaats 76 restaurant Bruut van Bruno Timperman in Brugge. Op plaats 134 staat La Buvette in Brussel, SAN van Sang-Hoon Degeimbre ook in de hoofdstad bekleedt plaats 157 en Veranda van Davy Schellemans in Antwerpen staat op 190.

Londen en Parijs zijn met respectievelijk 47 en 45 de sterkst vertegenwoordigde steden in de lijst. Daarna volgen San Sebastian en Barcelona met elk 13 adressen en Kopenhagen met twaalf.

Top vijf

De Baskische pinxtosbar Ganbara, gelegen in het oude stadsgedeelte van San Sebastián prijkt op de eerste plaats. El Quim de la Boqueria, de tapasbar van Quim Márquez in het hart van de al tijd drukke La Boqueria markt van Barcelona staat op de tweede plaats.

Franco Pepe’ legendarische pizzeria, Pep in Grani, in het Italiaanse Caiazzo neemt de derde positie in terwijl we op vier een andere pintxosbar in La Boqueria vinden namelijk Pinoxto van Juanito Bayén. Le Baratin, het instituut van Raquel Carena & Philippe Pinoteau in het 20ste arrondissement van Parijs, maakt de top vijf rond.