Eternit legt zich neer bij veroordeling hof van beroep
De familie Jonckheere haalde na zeventien jaar haar gelijk Foto: Kristof Vadino

Asbestproducent Eternit zal geen beroep aantekenen bij het Hof van Cassatie na de veroordeling van het Brusselse hof van beroep eind maart voor nalatigheid in de jaren zeventig en de asbestslachtoffers die daardoor gevallen zijn. Dat heeft het bedrijf zelf meegedeeld in een persbericht.

‘Eternit is van oordeel dat er argumenten zijn om een beroep in te stellen bij het Hof van Cassatie, maar ook dat het beginsel van een billijke vergoeding zoals neergelegd in de uitspraak van het hof van beroep te Brussel in overeenstemming is met haar eigen beleid’, klinkt het in een kort persbericht.

Dat hof van beroep oordeelde eind maart dat de asbestproducent al in de jaren zeventig op de hoogte was van de gevaren van asbest en te weinig had gedaan om werknemers en buurtbewoners te beschermen. Het was de familie Jonckheere die een proces had aangespannen nadat meerdere leden van het gezin waren overleden aan longvlieskanker. De schadevergoeding voor de familie werd wel teruggebracht van 250.000 naar 25.000 euro.

Eternit is intussen Etex geworden en heeft het gebruik van asbest in ons land stopgezet in 1997.