Monumentale game krijgt eindelijk een opvolger
Foto: rr
Maurits Cornelus Escher (1898-1972) zou fier zijn geweest op de makers van Monument Valley. De onmogelijke constructies in het puzzelspel waren net zo ‘oneindig’ complex als zijn eigen kunstwerken, en de animaties voegden er zelfs nog wat extra hoofdbrekens aan toe. Drie jaar na het origineel is er eindelijk een opvolger.

Het surrealistische Monument Valley werd in 2014 door Apple uitgeroepen tot Game of the Year en sleepte ook de Apple Design Award in de wacht. Er volgde nog een Android-versie en twee uitbreidingen, het betaalde Forgotten Shores en de gratis add-on Ida’s Dream, maar daarna bleef het lang stil rond het spel. De aankondiging van het vervolg was een van de verrassende nieuwtjes tijdens Apples Worldwide Developers Conference, eerder deze maand.

Loopje met de natuurwetten

Grootste verandering in Monument Valley 2 is dat je voortaan twee protagonisten doorheen een wereld van optische illusies en onmogelijke architectuur moet leiden: moeder Ro en haar dochtertje. Dit levert heel wat interactie tussen de twee gestileerde figuurtjes op, maar heeft ook gevolgen voor de manier waarop je de puzzels moet oplossen. Voorkennis uit deel één is overigens niet vereist: dankzij de duidelijke tutorial zijn de eerste levels nog prima te doen, ook voor nieuwkomers.

Monument Valley 2 neemt als vanouds een loopje met de natuurwetten, waardoor bruggen, weggetjes en liften – wanneer je ze roteert of manipuleert – naar hele andere plekken voeren dan je zou verwachten. Het leveldesign is opnieuw van een hoog niveau en de mooie graphics gaan ook dit keer weer vergezeld van een fijne, rustgevende soundtrack. Tussen de levels door is er wat meer aandacht voor de verhaallijn, maar verder is MV2 vooral meer van hetzelfde – iets wat we in dit geval alleen maar kunnen toejuichen.

Monument Valley 2 is voorlopig exclusief beschikbaar voor iPhone en iPad, en kost € 5,49. Het eerste deel, mocht je het destijds gemist hebben, blijft ook gewoon te koop. Monument Valley voor Android is met € 2,99 trouwens flink goedkoper dan de iOS-versie waarvoor je € 4,49 moet neertellen.