PS beschuldigt CDH van ‘verraad’
Foto: BELGA

Dat het CDH niet langer met de PS wil regeren in de deelstaatregeringen, noemen de Franstalige socialisten ‘verraad’. De partij vindt dat het CDH zich ‘onverantwoordelijk’ gedraagt.

‘Nu de PS duidelijk stelling inneemt voor een decumul, heeft het CDH blijkbaar schrik gekregen’, zegt een mededeling van de PS.

Het CDH heeft er volgens de PS gekozen om ‘te deserteren’ nu de partij totaal onverwacht het vertrouwen in de PS als regeringspartner heeft opgezegd. Zo willen de Franstalige christendemocraten zich distantiëren van de met schandalen beladen PS.

De Franstalige socialisten benadrukken dat verschillende partijen betrokken zijn in de ‘affaires’. ‘De PS heeft al noodzakelijke maatregelen genomen om het vertrouwen van de burger in de democratische instellingen te herstellen’, reageert de PS in een mededeling. ‘Intern gaat het werk verder en de PS hoopt dat het de steun krijg van andere partijen.’

De demarche van het CDH blokkeert volgens de PS de snelle vooruitgang in het voordeel van de Brusselaars en de Walen. ‘Het is een onverantwoorde houding.’

Laurette Onkelinx, het hoofd van de Brusselse PS, noemt de beslissing van het CDH onbegrijpelijk net nu hervormingen van het bestuur worden besproken in het parlement.

Motie van wantrouwen

De regionale regeringen zijn legislatuurregeringen, wat wil zeggen dat ze niet kunnen vallen tussen twee verkiezingen. Het parlement kan wel een motie van wantrouwen indienen tegen de regering, maar moet daarin meteen een alternatief leveren. Deze regering blijft dus regeren totdat er een andere meerderheid is gevormd. Daarvoor kijkt CDH-voorzitter Benoît Lutgen naar MR, Ecolo en Défi.

De MR liet al verstaan bereid te zijn om te praten. De federale regering blijft wel met vier partijen regeren, zo stelt premier Charles Michel. Défi reageert in elk geval zeer afwijzend. ‘Lutgen wil alleen zijn eigen partij redden’, zegt Olivier Maingain, voorzitter van Défi. Ecolo zit deze namiddag bij elkaar om de politieke situatie te bespreken. Daar blijft het wachten op een reactie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig