Drie mannen die de verdachte in bedwang hielden nadat die met een bestelwagen op een groep moslims was ingereden, zeggen dat de imam boze omstanders hielp te kalmeren.

De aanslag gebeurde rond 1.20 uur onze tijd in de wijk Finsbury Park in Londen. Net wanneer moslims de moskee verlieten na het door de ramadan erg late avondgebed, reed een bestelwagen het voetpad op. De balans: één dode en tien gewonden. Allemaal moslims.

Nadat de 48-jarige dader op de mensen was ingereden, werd hij overmeesterd door mensen die in de buurt waren. Een imam riep de menigte toen op om de man geen pijn te doen.

‘Raak hem niet aan’

‘De imam kwam uit de moskee en zei ‘Luister, we zijn aan het vasten, dit is de ramadan, we mogen zulke dingen niet doen, dus ga alstublieft achteruit’, zei hij volgens een van de mannen die de dader in bedwang hielden. ‘Daarom leeft die man nog. Dat is de enige reden.’

‘De imam hield hem vast en riep dat we hem met rust moesten laten’, zegt ook getuige Hussain Ali (28). Op beelden is te horen dat iemand roept: ‘Raak hem niet aan - niemand! Niemand!’.

De imam heet Mohammed Mahmoud. Hij krijgt niets dan lof voor zijn ingrijpen. Volgens heel wat mensen heeft hij een potentieel gevaarlijke situatie in de kiem gesmoord en levens gered. Volgens een getuige werd de dader in eerste instantie aangevallen en geslagen, maar wist de imam hen op afstand te houden.

Emoties

‘Ik wil vooral onze imam enorm danken, door wiens moed en dapperheid de rust is teruggekeerd na het incident en door wiens ingrijpen meer verwondingen en potentiële doden verhinderd zijn,’ zegt Sadiq Khan, burgemeester van Londen. ‘Zijn ingrijpen is wat ik verwacht van een goeie religieuze leider.’

De drie mannen die de dader vasthielden zeggen dat de man geen spijt of emoties toonde. ‘Hij was gewoon aan het glimlachten en hij gooide kusjes.’