De Franstalige christendemocraten CDH stappen uit de Waalse en Brusselse regering. Dat heeft voorzitter Benoît Lutgen zonet aangekondigd. Een fors signaal waarmee hij zijn partij wil distantiëren van de door schandalen geplaagde PS waarmee hij bestuurt in Brussel en Wallonië. ‘Elk schandaal is een nieuwe handicap voor het werk van deze regering’, zegt Lutgen.

Lutgen lanceert meteen een oproep aan alle andere partijen - MR, Ecolo, Défi - om een alternatieve meerderheid te vormen. De deelregeringen zijn legislatuurregeringen, wat wil zeggen dat ze niet kunnen vallen tussen twee verkiezingen. De regering blijft dus regeren totdat er een andere meerderheid is gevormd.

Vandaar de oproep van Lutgen aan alle partijen om samen een nieuwe meerderheid te vormen. Oppositiepartij MR laat alvast weten dat de partij bereid is om aan de tafel te gaan zitten.

De christendemocraten vormen momenteel samen met de PS de meerderheid in Wallonië. In de gemeenschapsregering van minister-president Rudy Demotte (PS) levert CDH met Alda Greoli (viceministerpresident, cultuur) en Marie-Martine Schyns (Onderwijs) twee van de zes ministers. De vertegenwoordiging in de gewestregering van Paul Magnette (PS) is iets groter. Maxime Prévot (vice, openbare werken), Carlo Di Antonio (milieu) en René Collin (landbouw) drie van de zeven ministers.

In de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zetelt enkel Céline Fremault.

Publifin-schandaal

De Waalse regering is getekend door de Publifin-affaire. De bal in dat schandaal ging al eind december aan het rollen. Het gaat om een intercommunale die is ontstaan uit verschillende Luikse entiteiten, allemaal actief in de energiedistributiesector. 

De lokale politici, vaak van PS-signatuur, die een zitje hebben in de adviesraden van Publifin werden daar aardig voor verloond. Het ging om bedragen tussen de 1.300 en de 2.800 euro bruto per maand, terwijl ze vaak niet eens aanwezig waren in de vergaderingen. De betalingen liepen sinds midden 2013 en tikten dus aan tot hoge bedragen. Er waren ingenieuze systemen opgezet om aan controle te ontsnappen.

CDH speelde een opmerkelijke rol in het dossier. Zo was het Cédric Halin, schepen voor de partij in Olne (Luik), die de zaak aan het licht bracht. Ondertussen is Halin - onbezoldigd - bestuurder bij de intercommunale. Hij moet onder meer de structuren doorlichten.

Affaire-Samusocial

En ook in de zaak rond Samusocial in Brussel zorgde een CDH'er mee voor de val. Brussels minister van Milieu Céline Fremault vroeg samen met haar collega Pascal Smet (SP.A) een doorlichting van de daklozenorganisatie. Daaruit bleek dat er geen bewijzen van vergaderingen waren om de hoge vergoedingen voor de leden van de raad van bestuur, waaronder Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta (PS), te rechtvaardigen.

De druk op Mayeur en Peraïta werd te groot en de twee namen ontslag.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig