Een man is in de nacht van zondag op maandag ingereden op een groep voetgangers aan een moskee in de Londense wijk Finsbury Park . Daarbij vielen één dode en raakten minstens acht mensen gewond. De dader is opgepakt en riep bij zijn arrestatie dat hij ‘alle moslims wilde doden’.

De aanrijding vond plaats rond 00.20 uur (01.20 uur Belgische tijd) aan de moskee van Finsbury Park. Een man reed er met zijn bestelwagen in op een groep mensen die uit de moskee kwamen. Daarbij raakten minstens acht mensen gewond en er viel ook één dode te betreuren. 'Een man werd ter plaatse doodverklaard', aldus de politie. 'Acht mensen werden naar het ziekenhuis gebracht, twee anderen werden ter plaatse verzorgd voor lichte verwondingen.'

De bestuurder, een man van 48,  werd tegengehouden door de menigte, en nadien opgepakt. Hij werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, en zal gearresteerd worden van zodra hij daar ontslagen wordt. Hij zal ook onderzocht worden voor mentale problemen. Op videobeelden is te zien hoe een kwade menigte de man omsingelt terwijl hij in een politiecombi gehesen wordt. Volgens getuigen riep hij: ‘Ik ga alle moslims vermoorden’. De man was niet gekend bij de veiligheidsdiensten. Dat heeft Veiligheidsminister Ben Wallace maandag tegenover de Britse openbare omroep BBC gezegd.


Het incident zal onderzocht worden door de antiterreureenheid van de politie. De politie heeft extra manschappen ingezet om de burgers te beschermen, in het bijzonder zij die deelnemen aan de ramadan, klinkt het nog.

Eén dode en minstens acht gewonden nadat bestelwagen inrijdt op voetgangers in Londen
Foto: REUTERS

In de buurt van de moskee werden verschillende straten afgesloten, en de ambulancediensten hebben voertuigen naar de plaats van het incident gestuurd, klinkt het op Twitter.

 

 

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, spreekt op Twitter van een ‘belangrijk incident’.

 

 

De aanrijding gebeurde op het moment dat moslims de moskee verlieten na een gebed naar aanleiding van de vastenmaand ramadan. De Britse Moslimraad (Muslim Council of Britain - MCB) spreekt van een aanslag. Ooggetuigen melden dat het voertuig versnelde net voor de aanrijding.

Eén dode en minstens acht gewonden nadat bestelwagen inrijdt op voetgangers in Londen
Mannen bidden bij de plaats waar de bestelwagen inreed op voetgangers. Foto: REUTERS

’Wie dit gedaan heeft, wilde mensen verwonden. Dit is een terreuraanslag’, aldus ook voorzitter van de moskee Mohammed Kozbar aan The Sun. Volgens de krant was de bestelwagen die inreed op de gelovigen een gehuurd voertuig. En ook ooggetuigen spreken van een opzettelijke aanrijding, aldus Sky News.

Eén dode en minstens acht gewonden nadat bestelwagen inrijdt op voetgangers in Londen
Foto: AP

De Britse premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn hebben maandagmorgen hun medeleven uitgedrukt voor de slachtoffers van de aanrijding in de buurt van een moskee in de Noord-Londense wijk Finsbury Park.

Op Twitter stelt Corbyn dat hij ‘volledig geschokt is door het incident aan Finsbury Park’. ‘Ik ben in contact met de moskeeën, de politie en de autoriteiten van Islington. Mijn gedachten gaan naar de mensen en de gemeenschap die zijn getrokken door dit afschuwelijke evenement.’

Het incident doet denken aan de terreuraanslag van 4 juni aan de London Bridge, waarbij drie aanvallers eerst voetgangers aanreden en daarna mensen met messen aanvielen. Daarbij vielen, naast de aanvallers, acht doden.

Eén dode en minstens acht gewonden nadat bestelwagen inrijdt op voetgangers in Londen
Foto: EPA
Eén dode en minstens acht gewonden nadat bestelwagen inrijdt op voetgangers in Londen
Foto: AFP