‘Fransen verkozen hoop boven woede’
Foto: AP

‘De Franse kiezers hebben de president van de republiek en de regering een duidelijke meerderheid gegeven. Ze kozen hoop boven woede, optimisme boven pessimisme, en vertrouwen boven terugplooiing.’ Zo heeft de Franse premier Edouard Philippe gereageerd na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen zondag.

De historisch lage opkomst vindt Philippe ‘geen goed nieuws voor de democratie’. ‘Voor de regering betekent dit dat het haar verdomde plicht is om te slagen’, klonk het.

‘Vanaf vanavond is het tijd voor de presidentiële meerderheid voor actie’, vervolgde de premier. ‘De meerderheid zal verenigd zijn achter de regering om het programma van de president uit te voeren.’

‘Een jaar geleden kon niemand zich dergelijke politieke vernieuwing inbeelden. Het is te danken aan de wilskracht van de president dat de democratie een nieuwe adem heeft gevonden. Het is ook te danken aan de Fransen, die het parlement een nieuw gezicht wilden geven’, aldus nog de Franse premier.

Mélenchons overwinning

De vroegere presidentskandidaat en bezieler van de radicaal-linkse partij France insoumise, Jean-Luc Mélenchon, heeft in het vierde kiesdistrict van des Bouches-du-Rhône zijn duel met Corinne Versini van de presidentiële partij La République en Marche! gewonnen.

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen was Mélenchon goed voor 19,58 procent van de stemmen. Hij toonde zich zondag tevreden over het resultaat van het bondgenootschap van zijn partij met de communisten. Volgens prognoses van de opiniepeilers zouden zij samen aan 28 tot 30 zetels komen.

Mélenchon riep zijn aanhang op de ‘kracht van het absenteïsme’ als ‘kracht van de revolutie’ te gebruiken. Er zou 56,6 procent van de kiesgerechtigden niet zijn gaan stemmen, een diepterecord sinds de stichting van de Vijfde Republiek ibn 1958. ‘Ons volk is in een soort van staatsburgerlijke staking getreden’, zei de politicus.

Hij meende ook dat president Emmanuel Macron ‘niet de legitimiteit heeft voor een sociale staatsgreep’. ‘Ik roep tot de vorming van een sociaal, politiek en cultureel volksfront op’, zei Mélenchon.

Front National: vijf tot acht zetels

Als vicevoorzitter van het extreemrechtse Front National (FN) heeft Florian Philippot zondag in het zesde kiesdistrict in het departement van de Moezel zijn duel verloren van Christophe Arend, kandidaat van La République en Marche!, zo heeft televisiezender TF1 gemeld.

Terwijl FN in het uittredend parlement twee zetels heeft, komt de partij nu uit op vijf tot acht zetels. Maar ze heeft dus niet het vereiste minimum van vijftien zetels om een fractie te vormen.

Als voorzitster van het FN zegt Marine Le Pen in haar kiesdistrict met 58 procent van de stemmen wel te zijn gekozen. Zij zal daarmee voor het eerst in de Nationale Assembblée zetelen.

Le Pen noemde het schandalig dat zij, ondanks drie miljoen stemmen voor het FN in de eerste ronde, geen parlementsfractie kan vormen en zegt dat de partij zeker zes verkozenen heeft.

Officiële gegevens voor haar kiesdistrict in het noorden van Frankrijk zijn er nog niet.