In opspraak geraakte Franse minister herverkozen
Foto: AFP

Als minister voor de Cohesie van de territoria is Richard Ferrand van de presidentiële partij La République en marche herverkozen, ondanks zijn gerechtelijke perikelen. Ook de Franse minister van Economie Bruno Le Maire is herkozen in zijn kiesdistrict in het departement Eure.

Ferrand haalde het in zijn kiesdistrict in de Finistère van de kandidaat van Les Républicains, Gaëlle Nicolas.

Hij was één van de eerste kopstukken van de Parti socialiste om die te verlaten en zich aan de zijde te scharen van de toen nog toekomstige president Emmanuel Macron.

Le Maire herverkozen

Le Maire, die nog minister is geweest onder de vroegere president Nicolas Sarkozy, haalde het van Fabienne Delacour van het Front National.

Als vroeger lid van de UMP, zoals Les Républicains vroeger heetten, heeft zijn aanstelling in de regering van Edouard Philippe rechts doen verbrokkelen. De enen willen een ‘een constructieve benadering’ van de sociaalliberale president Emmanuel Macron, anderen zijn voor een harde oppositie gewonnen.

Bruno Le Maire had gezegd de regering te zullen verlaten als hij het niet zou halen in zijn kiesdistrict. Niettemin laat hij zijn zetel aan zijn opvolger.