De presidentiële partij La République en Marche! (LREM) en haar bondgenoot MoDem hebben na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk een absolute meerderheid in de Nationale Assemblée, zo blijkt zondagavond uit prognoses. Daarmee is de macht van de nieuwe president Emmanuel Macron nog meer gecementeerd.

Het bondgenootschap rond de sociaalliberale president zou goed zijn voor 355 tot 425 zetels in het parlement dat 577 zetels telt, aldus afzonderlijke prognoses van Kantar Public-onepoint, IPSOS-Sopra Steria en Elabe. Kantar Public-onepoint en Ipsos geven de LREM en Modem 355 tot 360 zetels, Elabe 395 tot 425 stuks. De meerderheid kan zwakker uitvallen dan verwacht, want opiniepeilingen hadden tot 470 mandaten mogelijk geacht.

Als grootste oppositiepartij zijn Les Républicains/UDI (Union des démocrates et indépendants) goed voor 95 tot 133 zetels. Het bondgenootschap van de Parti socialiste (PS) met PRG (Parti radical de gauche) behaalt tussen de 27 en 50 zetels. Na de afgang van zijn partij - bij de verkiezingen in 2012 behaalde zij nog een meerderheid - neemt eerste secretaris van de PS Jean Christophe Cambadélis ontslag. 'Links moet een nieuwe cyclus beginnen', zei de politicus.

Het extreemlinkse La France Insoumise zou uitkomen op 10 tot 30 zetels.

Het extreemrechtse Front National behaalt 4 tot 8 zetels, onvoldoende om een fractie te vormen, maar toch minstens dubbel zoveel als voorheen. De leider van het FN, Marine Le Pen, is verkozen. Dat is voor het eerst in haar bolwerk Hénin-Beaumont in het noordelijke Pas-de-Calais, waar zij in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen 21,3 procent had behaald. Le Pen haalde het van Anne Roquet van LREM.

Nog volgens prognoses beliep de participatie aan de stembusgang zowat 43 procent, een nieuw laagterecord. Zowat 56 procent van de kiesgerechtigden zou niet zijn gaan stemmen, een diepterecord.