Fransen trekken naar stembus voor tweede ronde parlementsverkiezingen
Foto: AFP

De Fransen trokken zondag voor de vierde keer in anderhalve maand tijd naar de stembussen, deze keer voor de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. De presidentiële partij en haar bondgenoot komen volgens prognoses als winnaars uit de strijd.

De opkomst bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagochtend al erg laag. Om 17 uur lag de opkomst historisch laag. Zo'n 35,33 procent van de kiesgerechtigden trok naar de stembureaus. De presidentiële partij behaalt volgens prognoses uiteindelijk een absolute meerderheid: 355 tot 425 zetels.

Overweldigende meerderheid voor Macron

Bij de eerste ronde van de verkiezing vorige week, die ook al een historisch hoge afwezigheidsgraad van 51,3 procent kende, eindigde de partij van Macron samen met zijn coalitieparnter Mouvement démocrate op eerste plaats met 32,3 procent van de stemmen, vanop een afstand gevolgd door de Les Républicains met 21,5 pct. Mogelijk stijgt het aantal kiezers dat zondag thuisblijft tot 54 procent.

De peilingbureaus Harris Interactive en Opinionway verwachtten eerder al dat het kamp van Macron 440 tot 470 van de 577 zetels in de Assemblée kan veroveren. Dat is, bij het hoogste aantal zetels, ruim 80 procent van het lagerhuis - een overweldigende meerderheid.

Geen enkele presidentiële partij was de voorbije decennia zo machtig als die van Macron. De rechterzijde komt volgens de peilingsinstituten op slechts 60 à 90 zetels uit, terwijl de zwaar gehavende socialisten samen met hun bondgenoten 20 à 35 zetels zouden halen. Dat is niet minder dan een aardverschuiving.

Een nieuw begin

Voor alles betekent het succes van Macron een echt nieuw begin in de Assemblée. De helft van de kandidaten van La Républiqe en Marche zijn zij-instromers die hun eerste stappen in de politiek zetten. Onder hen zijn bekende figuren als de wiskundige Cédric Villani, maar ook een pak nieuwe gezichten.

Villani ziet in de onervarenheid een voordeel: als de politiek zo ingewikkeld wordt dat ze een lange opleiding vergt, 'dan is er een democratisch probleem', zei hij aan de krant Libération.

Veel nieuwkomers: dat is ook een risico voor Macron. Talrijke volksvertegenwoordigers zullen zich eerst in het parlementaire werk moeten inwerken. En hoewel de president zowel mensen van rechts als van links aanspreekt, is het niet zeker dat de reuzenfractie bij alle thema’s aan één touw trekt. Anderzijds is de meerderheid zo groot dat afwijkende stemmen geen gevaar vormen.