Na zes dagen beraadslagen zijn de twaalf juryleden op het proces rond Bill Cosby het niet eens geraakt. De rechter heeft het proces nietig verklaard: dat betekent niet dat de Amerikaanse acteur - die terechtstaat wegens seksueel misbruik - vrijgesproken wordt, maar dat het hele proces mogelijk moet worden overgedaan met nieuwe juryleden.

De 79-jarige Bill Cosby moest zich in zijn eerste strafproces wegens mogelijk seksueel misbruik verantwoorden voor de rechtbank van Norristown, Pennsylvania. Het gaat om een gebeurtenis uit januari 2004. Cosby zou een voormalige medewerkster van de Temple University in Philadelphia, de 44-jarige Andrea Constand, in zijn woning gedrogeerd hebben en vervolgens seksueel hebben misbruikt.

De jury overlegde 52 uur, verspreid over 6 dagen, maar kwam niet tot een oordeel. De twaalf juryleden - vijf vrouwen en zeven mannen - lieten donderdag al weten dat ze in een impasse zaten. Procureur Kevin Steele kondigde onmiddellijk aan dat hij een tweede proces wil. De aanklagers hebben vier maanden de tijd om te beslissen of er een tweede zaak komt.

Cosby zelf, populair geworden door de Amerikaanse tv-serie ‘The Cosby Show’ (1984-1992), wilde niet reageren. Hij riskeerde 30 jaar cel.

Geen getuigenis

Cosby besloot enkele dagen geleden ook al om zelf geen getuigenis af te leggen op zijn proces. “Hebt u beslist om in deze zaak niet te getuigen?”, zo legde rechter Steven O’Neill de verdachte tijdens het proces voor. “Correct”, luidde daarop het korte antwoord van Cosby. Bij strafzaken in de VS kan de verdachte zelf beslissen of hij al dan niet een getuigenis aflegt op zijn proces. Het gebeurt wel vaker dat er van die mogelijkheid wordt afgezien. Cosby heeft de beschuldigingen wel altijd ontkend.

Proces Bill Cosby moet worden overgedaan
Foto: AFP

De advocaten van Cosby hadden slechts één getuige opgeroepen: een politieman die in januari 2004 betrokken was bij een onderzoek naar de aanranding van Andrea Constand. Het Openbare Ministerie daarentegen heeft, verspreid over meerdere dagen, in totaal twaalf getuigen ondervraagd over het vermoedelijk seksueel misbruik van de acteur.

Proces Bill Cosby moet worden overgedaan
Foto: REUTERS

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in