Nieuwe vertraging voor vervanger Fyra
De bestaande Beneluxtrein moet nog even blijven rijden. Foto: BELGA

De Beneluxtrein tussen Brussel en Amsterdam zal nog niet dit jaar via Breda gaan rijden. Dat heeft de Nederlandse staatssecretaris voor Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma vrijdag gezegd in de Tweede kamer in Den Haag.

De Beneluxtrein rijdt momenteel tussen Brussel en Amsterdam op de klassieke spoorlijn, via Roosendaal en Dordrecht naar Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Het is al langer de bedoeling dat de trein vanaf Antwerpen op de hogesnelheidslijn zou gaan rijden, en dan via de stations Noorderkempen en Breda.

Die omschakeling was al uitgesteld naar december dit jaar, maar door latere levering van de beveiligingssoftware voor de locomotieven door fabrikant Bombardier wordt het weer later.

‘Ik ga uit van een spoedige introductie in 2018’, zei Dijksma, die toevoegde het ‘zeer teleurstellend’ voor de reiziger te vinden dat die nu nog langer moet wachten op een snellere verbinding tussen beide hoofdsteden.

Enkele jaren geleden werd de bestaande Beneluxtrein al vervangen door de snellere Fyra. Maar die treinstellen kenden zoveel technische problemen dat ze al snel weer van de rails werden gehaald, waarna de klassieke Beneluxtrein opnieuw werd ingevoerd.