'Er klopt iets niet aan Russisch verhaal over al-Baghdadi'
Abu Bakr al-Baghdadi Foto: rtr

Rusland bekijkt of zijn luchtmacht eind mei Abu Bakr al-Baghdadi, de 'kalief' van Islamitische Staat (IS), heeft gedood bij een bombardement op een topoverleg van de terreurgroep. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie vrijdag meegedeeld. Midden-Oosten-correspondent Jorn De Cock is sceptisch: 'Wat zou zo'n man gaan doen op een massabijeenkomst van IS?'

Op 28 mei voerde de Russische luchtmacht een raid uit op de zuidelijke omgeving van het IS-bolwerk in het Syrische Raqqa. De aanval was gericht tegen een commandopost waar jihadistische leiders overlegden over een exit voor de terroristen uit Raqqa via de zogenaamde zuidelijke corridor.

Op die vergadering zou ook IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi aanwezig zijn geweest. Hij zou de aanval niet hebben overleefd, aldus het ministerie. Tot 330 andere IS-strijders zouden bij dezelfde aanval omgekomen zijn.

Rusland deelt mee dat Al-Baghdadi 'mogelijk' is gedood bij een Russische luchtaanval. Dat zegt jammer genoeg niet veel. Al-Baghdadi is al verschillende keren mogelijk gestorven bij andere luchtaanvallen, hij is al enkele malen mogelijk gewond geraakt, en hij is mogelijk noodgedwongen vanuit Irak naar Syrië overgestoken - maar zelfs dat is niet zeker.

De rest van de Russische mededeling geeft redenen tot scepticisme. Al-Baghadi zou zijn gedood bij een samenkomst van dertig IS-commandanten en driehonderd IS-strijders nabij Raqqa in Syrië. Wat zou de 'kalief' daar gaan doen? Hij wordt al jarenlang opgejaagd, onder meer door de VS en het Iraakse leger, en overleven is dan een kwestie van uiterste voorzichtigheid - als het al geen paranoia is. Wat zou zo'n man gaan zoeken op een massabijeenkomst van IS? Dat hij dood is, is 'mogelijk'. Maar er klopt iets niet aan het Russische verhaal.

Jorn De Cock, correspondent Midden-Oosten