Festivals laten álle vrijwilligers screenen
Foto: Koen Bauters

Vrijwilligers die deze zomer een handje helpen op de grote Belgische zomerfestivals worden allemaal op voorhand gescreend door de politie.

Na de aanslagen in Parijs en Brussel stuurde minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in het voorjaar van 2016 een omzendbrief naar de Belgische festivals met extra veiligheidsmaatregelen. Naast een strengere toegangscontrole en verhoogde waakzaamheid sprong vooral de screening van de vrijwilligers in het oog. Voortaan moesten alle vrijwilligers die belast waren met bewakingsopdrachten op voorhand door de lokale politie worden gescreend. Wie in het verleden in contact kwam met het gerecht wegens onder meer wapenbezit, terreur of het verhandelen van drugs, zou voortaan worden geweigerd voor dergelijk vrijwilligerswerk.

Een jaar na de omzendbrief blijken de Belgische festivals echter een serieuze stap verder te gaan. Zowel Pukkelpop, Graspop als Werchter sturen de namen van álle vrijwilligers op voorhand door naar de lokale politie, ook de gegevens van mensen die bijvoorbeeld de drankstandjes bemannen en dus geen bewakings­activiteit uitoefenen. Wie in het nabije verleden werd veroordeeld voor onder meer verboden wapendracht, maakt daardoor geen kans meer om te helpen op de festivals.

In Dessel, waar vandaag Graspop begint, werd een tiental mensen geweigerd. Op een totaal van enkele duizenden medewerkers een kleine minderheid dus. ‘Het zijn de politie en de burgemeester die bepalen wie wordt geweerd’, klinkt het bij de organisatie.

Rock Werchter heeft de lijst met de namen van alle vrijwilligers en personeel al een tijdje geleden naar de lokale politie doorgestuurd. ‘Dat hebben we vorig jaar ook gedaan, op vraag van de instanties die over de veiligheid gaan’, verduidelijkt woordvoerster Nele Bigaré. Hoeveel vrijwilligers te horen kregen dat ze mochten thuisblijven, wou de organisatie niet kwijt.

De woordvoerder van minister Jambon wijst erop dat de beslissing om alle vrijwilligers te screenen wordt genomen op lokaal vlak. ‘De omzendbrief verplicht dat niet. Maar als een lokale risicoanalyse daarom vraagt, staat het de politie en het lokale bestuur uiteraard vrij om de screening uit te breiden naar alle medewerkers.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig