Alles is duurder in België, behalve fruit en groenten
Foto: Patrick Hattori

Nagenoeg elk product is wel in een van onze buurlanden goedkoper te vinden. Geen wonder dat de Belg zo vaak over de grens gaat shoppen.

U gaat deze zomer naar het buitenland? Loont het dan om op de terugweg nog wat boodschappen te doen? Zeker wel, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat. Nagenoeg elk product is goedkoper op de kop te tikken in de buurlanden,.

Wie voeding wil hamsteren, trekt het best naar Nederland. Eten en drinken is er gemiddeld ruim 10 procent goedkoper dan in ons land. Ook Duitsland is ruim 5 procent goedkoper. De verschillen per productcategorie kunnen gevoelig oplopen. Zo is brood bijna 18 procent goedkoper in Nederland. Vis en vlees zijn respectievelijk 7 en 13 procent goedkoper. Ook melk, kaas en eieren zijn fors goedkoper bij onze noorderburen. Maar de zuivelproducten zijn nóg goedkoper in Duitsland, waar het prijsverschil met ons land oploopt tot bijna een kwart.

Voor niet-alcoholische dranken trekken heel wat Belgen naar Frankrijk. De prijzen liggen er 11 procent lager. Ook alcoholische dranken zijn, na de aanzienlijke accijnsverhogingen in ons land, fors goedkoper bij onze zuiderburen, maar nog goedkoper in Duitsland.

Bij de oosterburen kan de Belg ook goedkope kledij en elektronica inslaan, terwijl schoenen en meubels het goedkoopst zijn in Frankrijk.

Luxemburg is van de vijf onderzochte landen nergens het goedkoopst, behalve dan voor tabak en brandstoffen.

Er is slechts één productcategorie waar België de laagste prijzen van alle buurlanden heeft: groenten, fruit en aardappelen. Die zijn bijna een vijfde duurder in Frankrijk. Ook in Duitsland en Luxemburg zijn groenten en fruit een pak duurder.

Dat producten in ons land vaak duurder zijn, is geen geheim. Vaak aangehaalde verklaringen zijn de hogere loonkosten en de hogere prijzen die internationale leveranciers aanrekenen aan Belgische grootwarenhuizen.

Door het prijsverschil shoppen steeds meer Belgen in het buitenland, bleek vorig jaar uit cijfers van Comeos. Dat kan omdat één Belg op de twee op minder dan vijftig kilometer van de grens woont, en er nergens zoveel bedrijfswagens zijn als in ons land.

De totale besteding in het buitenland bedroeg in 2015 2,8 miljard euro, bijna een derde meer dan een jaar eerder. Nog eens 2,5 miljard wordt besteed in buitenlandse onlinewinkels.

De detailhandelsfederatie ziet de evolutie met lede ogen aan. Als die miljarden niet in het buitenland besteed worden, zouden er in ons land 11.000 banen kunnen bijkomen. Nemen we ook de onlineverkopen erbij, dan gaat het zelfs om 20.000 jobs.