Bezoek Franse minister aan ‘no-go-zone’ pakt verkeerd uit
Marlène Schiappa. Foto: AFP

Marlène Schiappa, staatssecretaris voor de Gelijkheid van mannen en vrouwen, ging maandagavond wandelen in de Parijse wijk La Chapelle-Pajol. Daar zouden vrouwen niet langer de straat op kunnen zonder beschimpt en beledigd te worden. Dat Schiappa daarna foto’s van haar incognitobezoek op Twitter plaatste, werd haar niet in dank afgenomen.

Le Parisien schreef vorige maand dat vrouwen zich in La Chapelle-Pajol, een wijk in het noordoosten van Parijs, niet meer de straat op kunnen. Ze startten een petitie om aan te klagen dat de mannen die er rondhangen, hen met seksistische opmerkingen en zelfs beledigingen bestoken. De reportage zorgde voor veel discussie bij onze zuiderburen.

Maandagavond laat postte staatssecretaris Marlène Schiappa plots foto’s op haar twitteraccount, waarop te zien is hoe de jonge vrouw (34), één van de politieke nieuwkomers in de regering-Macron, door La Chapelle-Pajol wandelt. In een kleedje loopt Schiappa met opgeheven hoofd voorbij een groep mannen die op een muurtje zitten. ‘De wetten van de Republiek beschermen vrouwen, op elk uur van de dag en op elke plaats’, schreef ze erbij, mét persoonlijke handtekening.

 

 

De tweet werd snel weer verwijderd, en Schiappa’s team sprak de volgende dag van een ‘communicatieve bug’. ‘De staatssecretaris ontvangt vandaag twee actiegroepen over deze problematiek en ze wou de zaken liever in de juiste volgorde doen.’ Na die ontmoeting publiceerde Schiappa een mededeling waarin ze verklaarde ‘anoniem, zonder pers’ de wijk bezocht te hebben, en zei dat nog te zullen doen.

Toen was het kwaad echter al geschied. Critici zagen het bezoek van Schiappa als een opportunistische mediastunt en haar woorden leken de klachten van de vrouwen bovendien te minimaliseren. Pierre Liscia, plaatselijke politicus van het centrumrechtse Les Républicains, sprak van een ‘schandalige houding van misprijzen en spot’. ‘Haar enige doel was om aan te tonen dat er niets aan de hand is in La Chapelle.’